Πραξικόπημα... τον 21ο αιώνα;

30.6.09

www.mediasoup.gr

Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους, ενώ κόπηκαν και οι τηλεφωνικές συνδέσεις και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Όχι δεν είναι η περίληψη κάποιας ταινίας. Στις αρχές του 21ου αιώνα και το πρώτο πραξικόπημα στην Κεντρική Αμερική είναι πλέον γεγονός.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, ανήμερα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την πραγματοποίηση ή μη δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, στην Ονδούρα, μαζί με τις επερχόμενες εκλογές, το Νοέμβρη, περίπου 100 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο και «απήγαγαν» τον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια.

Τον μετέφεραν σε βάση της πολεμικής αεροπορίας και με στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε στο Σαν Χοσέ, πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα. Την ώρα της σύλληψης του Σελάγια, ειδικές δυνάμεις του στρατού καταλάμβαναν και τις εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Εγιναν αθρόες συλλήψεις υπουργών και πολιτικών στελεχών. Ανάμεσά τους, η υπουργός Εξωτερικών Πατρίτσια Ρόδας, που συνελήφθη μαζί με τους πρέσβεις της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βενεζουέλας, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην οικία της για να σχηματίσουν «κλοιό ασφαλείας» γύρω της λόγω της διπλωματικής ασυλίας που έχαιραν. Οχι μόνο συνελήφθησαν, αλλά και ξυλοκοπήθηκαν...

Οι στρατιωτικοί πραξικοπηματίες ισχυρίζονται ότι εκτελούν εντολές του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως και την καθαίρεση του αρχηγού Στρατού από τον Πρόεδρο, γιατί ο πρώτος αρνήθηκε να συνδράμει, ως όφειλε, στο δημοψήφισμα.

Το Κογκρέσο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, έκανε δεκτή μία καταφανώς πλαστή «επιστολή παραίτησης» του Σελάγια και ανακήρυξε το Ρομπέρτο Μιτσελέτι, πρόεδρο του
Κογκρέσου, από το ίδιο κόμμα το Φιλελεύθερο, σε μεταβατικό πρόεδρο.

Share/Save/Bookmark

Κοινοποιήστε το στο Facebook