Από και για να...όχι πέρα και μακρυά

5.6.09

ttassos.blogspot.com



Το ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα που έχει ιδρυθεί από μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα της πολιτικής ελίτ του τόπου, τον κ. Καρατζαφέρη. Ο Καρατζαφέρης αποτελεί κομμάτι της δεξιάς παράταξης και όχι πολιτικό στέλεχος προερχόμενο από κάποια πολιτική οργάνωση εκτός της ΝΔ. Διετέλεσε βουλευτής της ΝΔ επί χρόνια εκλεγόμενος στις πρώτες θέσεις της Β’ Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Αποτελεί τον εμπνευστή και αδιαμφισβήτητο αρχηγό του σχηματισμού. Είναι λοιπόν από τη ΝΔ και όχι εκτός της ΝΔ η δημιουργία του ΛΑΟΣ. Ο αντικειμενικός στόχος του ΛΑΟΣ είναι να καταλάβει ένα διακριτό πολιτικό χώρο στο πολιτικό φάσμα ο οποίος θα του δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως η φωνή της συνείδησης του δεξιού ψηφοφόρου και της δεξιάς παράταξης. Ο στόχος του είναι να αποτελεί το ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων στη ΝΔ «διορθώνοντας προς τα δεξιά τις πολιτικές της». Δεν είναι δηλαδή πέρα και μακριά της ΝΔ (όπως αντίστοιχα έχει τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ) αλλά για να διορθώνει τις πολιτικές της είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης είτε, εάν αυτό προκύψει, ως συνεργαζόμενος κυβερνητικός εταίρος. Η πάγια θέση του προέδρου του ΛΑΟΣ είναι ότι αποτελεί ένοικο της πολυκατοικίας της δεξιάς παράταξης και προφανής του στόχος να έχει λόγο στα κοινόχρηστα αλλά και ποιος θα είναι διαχειριστής.

Η συμμετοχή δηλωμένων ακροδεξιών στοιχείων στο σχηματισμό αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ επηρεάζει εμφανέστατα τις πολιτικές του θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Ωστόσο οι περισσότεροι τείνουν να γίνουν αποδεκτοί από το πολιτικό-δημοσιογραφικό κατεστημένο της χώρας και καλούνται με ιδιαίτερη συχνότητα σε πολιτικές εκπομπές. Επίσης γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη επιδίωξη ιδεολογικής ακροδεξιάς καθαρότητας με απόλυτους όρους θα οδηγήσει το σχηματισμό ή σε διάσπαση ή σε συρρίκνωση στα συνηθισμένα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν μια αμοιβαία συνεννόηση των δύο ρευμάτων του ΛΑΟΣ, προερχόμενοι από ΝΔ και προερχόμενοι από ακροδεξιούς σχηματισμούς (κυρίως Ελληνικό μέτωπο), ότι το εγχείρημα θα έχει επιτυχία μόνο για όσο θα εμφανίζεται με κεντρώο λόγο γενικώς και ακραίο λόγο σε συγκεκριμένα ακροατήρια. Είναι σημαντικό να έχει κάποιος κατά νου όταν συζητάει για το ΛΑΟΣ ότι οι ψηφοφόροι συνολικά το τοποθετούν στο 6 στην κλίμακα αριστερά-δεξιά για τις εκλογές του 2007 με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο 5 και τη ΝΔ στο 7!

Το μέτωπο που εμφανιζόταν να έχει χτίσει η ΝΔ έναντι του ΛΑΟΣ στην προσπάθεια να σβήσει το αντί-δεξιό σύνδρομο εμφανίζοντας εαυτό ως κόμμα του μεσαίου χώρου και στέλνοντας το ΛΑΟΣ στα άκρα του πολιτικού φάσματος έχει υποχωρήσει υπό το βάρος άσκησης κυβερνητικών πολιτικών. Στην ανάγκη διατήρησης της εξουσίας, αλλά κυρίως επειδή η ΝΔ ποτέ δεν έπαψε να είναι ένα αυθεντικά δεξιό κόμμα με ισχυρότατους πόλους νέο-λαϊκιστικής δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων και θέσεων που ικανοποιούν τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ. Η συμφωνία και η υποστήριξη σε συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης από την πλευρά του αρχηγού του ΛΑΟΣ, όπως έγινε πρόσφατα με τα μέτρα για τις κουκούλες και την περιύβριση αρχής μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο κομματικού ανταγωνισμού αλλά και σμίλευσης πολιτικής συμπόρευσης.

Η σχέση της ΝΔ με το ΛΑΟΣ δεν μπορεί να είναι απόλυτα προβλέψιμη και έχει κινηθεί σε αρκετά ζητήματα από την πλήρη συμφωνία ως την εκ δεξιών κριτική. Εκείνο που έχει ένα ενδιαφέρον είναι η στάση που θα τηρήσει η ΝΔ εάν αποφασίσει να κάνει διαχείριση ήττας και υπερισχύσει η λογική της επανένωσης της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί αρκετά πιθανή μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΝΔ-Καρατζαφέρη, ή πιο ορθά ΝΔ-ΛΑΟΣ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σημαντικότερο μέχρι και την εμφάνιση του ΛΑΟΣ ακροδεξιό κόμμα της μεταπολίτευσης, η Εθνική Παράταξη, μετά το 6,8% που σημείωσε το 1977 άρχισε να φυλλοροεί προς τη ΝΔ ιδιαίτερα μετά την ήττα του 1981. Η μέχρι τώρα λειτουργία του ΛΑΟΣ είναι κυρίως η υποδοχή της ψήφου διαμαρτυρίας που προέρχεται από τη ΝΔ (σε ποσοστό 40%) των ψηφοφόρων του ενώ ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε να δεσμευθεί στο debate των πολιτικών αρχηγών του 2007 ότι θα θέσει βέτο στο ζήτημα της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υπό το βάρος διαρροών ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ. Είναι επίσης άξια προσοχής η παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ που κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε κρίσιμες στιγμές για το κυβερνών κόμμα. Η πρόσφατη επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη για θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς να γίνεται αναφορά στον πρωθυπουργό και η εν συνεχεία θέση του ΛΑΟΣ ότι «O κ. Καραμανλής μετά την επιτήρηση στο κόμμα του από την κ. Μπακογιάννη, οδηγεί σε επιτήρηση και την χώρα υπό τον κ. Αλμούνια» είναι ενδεικτικές.

Άλλη μια τέτοια παρέμβαση θα έχουμε από Δευτέρα... και για να δούμε... θα εξακολουθήσει να είναι άκρο για τον Καραμανλή?


Κοινοποιήστε το στο Facebook