Εξαιρετική πρόταση Σιούφα για το "πόθεν έσχες" των βουλευτών

28.8.09

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν γεμάτη από σκανδαλώδεις υποθέσεις που σε μεγάλο βαθμό είχαν να κάνουν με το "πόθεν έσχες" των βουλευτών...

Σας θυμίζουμε χαρακτηριστικά την offshore εταιρία του Γιώργου Βουλγαράκη και το περίφημο σπίτι της κόρης του Αριστοτέλη Παυλίδη...

Λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα έρχεται να προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σίουφας με μια σειρά προτάσεων τις οποίες και κοινοποιεί με επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές.

Σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστάσιο Νεράντζη προτείνουν ρυθμίσεις αυστηροποίησης των αστικών κυρώσεων για τις παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», αλλά και...


...επιβολή ποινικών κυρώσεων μονάχα σε εξόφθαλμες και συνειδητές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικής απεικόνισης της περιουσιακής κατάστασης-όπως επίσης και πλειοψηφία των δικαστικών στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Μεταξύ των προτάσεων:

* Ο νεοεκλεγόμενος βουλευτής να υποχρεούται σε υποβολή λεπτομερούς καταλόγου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, προσδιορίζοντας αναλυτικά καθένα από τα στοιχεία της, καθώς και τους τίτλους και την πηγή προελεύσεως του εισοδήματος κτήσεως, καθενός από αυτά.

* Υποχρέωση του βουλευτή να δηλώνει ευθέως εάν συμμετέχει σε off shore εταιρείες, αν διατηρεί λογαριασμούς στην αλλοδαπή και με τι ποσά.

* Υποχρέωση του βουλευτή να δηλώνει (μετά την πρώτη του λεπτομερή δήλωση), μονάχα τα εισοδήματά του και τις αυξομειώσεις της περιουσιακής του κατάστασης και όχι ολόκληρη την περιουσία του εκ νέου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής, προτείνεται να δύναται να επισύρει βαριές ποινικές και αστικές κυρώσεις (π.χ. καταβολή μέχρι και του τετραπλασίου της αντικειμενικής αξίας του αποκρυβέντος ακινήτου).

* Μετριασμός των κυρώσεων για τις παραβάσεις του νόμου και επιβολή ποινικών κυρώσεων μονάχα σε όποιον υποβάλει «εν γνώσει του» ανακριβή στοιχεία, τα οποία επηρεάζουν «ουσιωδώς» το περιεχόμενο της δήλωσης. Αυστηροποίηση των κυρώσεων για την μη υποβολή δήλωσης.

Σε περίπτωση που ένας βουλευτής επανεκλέγεται μετά από μακρά ή βραχεία απουσία από τη Βουλή, υποχρεούται να περιλαμβάνει στη νέα του δήλωση και τις μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση κατά το διάστημα που δεν είχε την βουλευτική ιδιότητα.

* Ισχύς των ως άνω προτάσεων και για τις συζύγους των βουλευτών.

* Πλειοψηφία των δικαστικών στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, με αύξηση των ανωτάτων δικαστικών που μετέχουν στην Επιτροπή, από τρεις που είναι σήμερα, σε επτά.

Επιπλέον προτείνεται να θεωρούνται ως εκλογικές δαπάνες και τα ποσά που καταβλήθηκαν για την κάλυψη εκλογικών αναγκών (π.χ. ενοικίαση εκλογικού κέντρου, ή παραγγελία εντύπου προεκλογικού υλικού) ακόμα και αν καταβλήθηκαν πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ενίσχυσης και διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτών, προτείνεται την σχετική υποχρέωση να την έχει ο υποψήφιος βουλευτής μετά την προκήρυξη των εκλογών - και ο λογαριασμός αυτός να είναι νέος, ειδικός, τρεχούμενος, χωρίς την δυνατότητα χρησιμοποίησης οιουδήποτε προϋφιστάμενου. Η ευθύνη γνωστοποίησής του επαφίεται στις Τράπεζες.

Θεωρούμε αυτονόητη την κύρωση των προτάσεων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου...


Κοινοποιήστε το στο Facebook