Να σπάσει το αριστερό καλούπι «Ρένα Δούρου» και να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά τέτοια πολιτικός

3.6.19


Βρίσκω πολιτικά αποκρουστικό τον Γιώργο Πατούλη αλλά εδώ και εβδομάδες έχω πιάσει τον εαυτό μου να μονολογεί «Χίλιες φορές Πατούλης».

Ξεκίνησα δεκάδες φορές να γράψω κάτι εναντίον της Ρένας Δούρου αλλά κάθε φορά σταματούσα και μονολογούσα «είναι πολύ χοντρό να γράψεις κάτι τέτοιο». Δεν έβρισκα όμως άλλες λέξεις, αυθόρμητα το κάθε κείμενο ήταν γεμάτο μπινελίκια.

Χαίρομαι όμως φοβερά με την ήττα της, θεωρώ απόλυτα δίκαιο τον διακομματικό χλευασμό προς το πρόσωπο της. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει εμφανιστεί πολιτικός με μεγαλύτερο θράσος άλλα και με μεγαλύτερη περιφρόνηση σε πολύ βασικές ανθρώπινες αξίες και ευαισθησίες. Δεν ξέρω πραγματικά τι άνθρωπος πρέπει να είσαι για να βγάλεις προεκλογικό σποτ στο οποίο εμφανίζεσαι με φόντο τα καμμένα στο Μάτι. Αλήθεια, δεν ξέρω. Νιώθω ανήμπορος να το σχολιάσω.

Αν το πρόβλημα ήταν απλώς η ίδια η Δούρου, η εκλογική της πανωλεθρία θα μας είχε απαλλάξει από αυτό. Το βαθύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι η συμπεριφορά της εκπορεύεται από μια γενικότερη νοοτροπία «αριστερού κουτσαβακισμου», από μια αποκρουστική λογική που λέει «εμείς είμαστε αριστεροί και δεν απολογούμαστε σε κανέναν».

Τέτοιες συμπεριφορές πληγώνουν την Αριστερά και στον βαθμό που επηρέασαν την ποιότητα της διακυβέρνησης της χώρας, πλήγωσαν και την Ελλάδα. Ως εδώ. Ο τελείως διαφορετικός τρόπος που πολιτεύτηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα δειχνει ήδη τον δρόμο.