Μήπως τελικά μας λείπει η 17 Νοέμβρη ;

30.10.09

Η ιστορία των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα είναι ίσως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του πολιτικού μας συστήματος , αρκεί όμως να εξεταστεί χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές.

Οι ένοπλες ομάδες που επιχειρούν να διαδεχθούν την "17 Νοέμβρη" μοιάζουν να προσπαθούν ουσιαστικά να την εκθέσουν .

Η "17 Νοέμβρη" ήταν μια καθαρά τρομοκρατική οργάνωση , μια οργάνωση που αφαίρεσε αρκετές ανθρώπινες ζωές . Είναι δηλαδή μια οργάνωση που στους κόλπους της φιλοξένησε δολοφόνους.

Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό . Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι καμία επίθεση της θρυλικής οργάνωσης δεν ήταν βασισμένη σε κάποιο συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο , ακόμα κι αν αυτό φαίνεται σε εμάς εντελώς "σαθρό" . Εξάλλου , η "17 Νοέμβρη" ξεκίνησε την δράση της σε μια εποχή που ο κόσμος δεν γνώριζε καλά-καλά τι ακριβώς συμβαίνει η μετάβαση από την Δικτατορία στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία . Ο Μάης του '68 και τα παρόμοια κινήματα που εκδηλώθηκαν σε άλλες χώρες προκαλούσαν μια σύγχυση στους κόλπους της Αριστεράς , ως προς το είδος της πάλης που πρέπει να αντιτάξουν απέναντι στην κρατούσα Δεξιά.

Ακόμα λοιπόν κι αν κάποιοι το αρνούνται πεισματικά , οι πρώτες δράσεις της "17 Νοέμβρη" έτυχαν ιδιαίτερα μεγάλης λαϊκής αποδοχής . Ελάχιστοι στεναχωρήθηκαν με...

...την δολοφονία του Γουέλς , πολλοί χάρηκαν με την εκτέλεση του βασανιστή Μάλλιου . Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε ακόμα πριν την Αλλαγή του 1981 , πριν αναλάβουν τις τύχες της χώρα οι ηττημένοι του Εμφυλίου .

Η κοινωνική απομόνωση της "17 Νοέμβρη" ακολούθησε δρόμους αντίστροφους με τη σταδιακή εδραίωση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας . Το ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου έσβησε οριστικά τα μίση του Εμφυλίου κι ο λαός άρχισε να πορεύεται ενωμένος στη νέα εποχή που ξεκινούσε . Οι επιθέσεις της 17Ν έμοιαζαν πλέον περιττές . Ο κόσμος δεν ήθελε άλλη ένταση , δεν ήθελε άλλες ακρότητες .

Το παιχνίδι για τους τρομοκράτες χάθηκε οριστικά με την δολοφονία Μπακογιάννη . Οι πολίτες πάγωσαν . Οι "ακραίοι αριστεροί" αποδείχθηκαν "στυγνοί τρομοκράτες" . Από τότε , η δράση της 17Ν δεν συσπείρωσε ποτέ ξανά τους οπαδούς της πρώτης εποχής . Η κοινωνία αποφάσισε ότι δεν ήθελε άλλο αίμα .

Η σύλληψη των μελών της 17Ν και οι ιστορίες των προσώπων της επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι υποθέταμε . Η "17 Νοέμβρη" ήταν μια οργάνωση ανθρώπων με ακραία αριστερή ιδεολογία η οποία τους οδήγησε σε ακραίες πρακτικές . Η δράση τους για ένα διάστημα εκπροσώπησε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας , ένα υπαρκτό μέρος του πολιτικού μας συστήματος .

Σήμερα τι ; Ποιον εκπροσωπεί η Σέχτα ; Ποιον εκπροσωπούν οι άνανδροι δολοφόνοι αστυνομικών ; Ποιον εκπροσωπούν αυτοί που οραματίζονται τους αστυνομικούς σαν ντόνατς τρυπημένα από σφαίρες ;

Δεν επιδοκιμάζουμε την δράση της 17Ν η οποία οδήγησε σε δολοφονίες αθώων ανθρώπων .

Όμως , δεν μπορούμε να βάλουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο ίδιο τσουβάλι .

Άλλο πράγμα οι πολιτικοποιημένοι θαυμαστές της ένοπλης δράσης κι άλλο πράγμα οι άνανδροι δολοφόνοι που βγάζουν κάθε τόσο τα απωθημένα τους πάνω σε ανθρώπινα σώματα...

Κοινοποιήστε το στο Facebook