Ανοίγει προσωρινά η Νομική Αθηνών

9.12.09

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του προέδρου του τμήματος Θεόδωρου Φορτσάκη , η Νομική Αθηνών ανακοίνωσε την επανέναρξη των μαθημάτων .

Ακολουθεί η ανακοίνωση με ένα σύντομο παράλληλο σχολιασμό :

Το Δ.Σ της Νομικής Σχολής των Αθηνών

1. Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Πρύτανη κ. Χρ. Κίττα, στον οποίο και συμπαρίσταται πλήρως. Δηλώνει ότι είναι αλληλέγγυο με όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του. Η απόπειρα αυτή προσβάλλει βάναυσα το θεσμό του Πανεπιστημίου και όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τέτοια απροκάλυπτη βία στρεφόμενη κατά μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν έχει εκδηλωθεί από την αποφράδα νύχτα της 16 προς τη 17η Νοεμβρίου 1973.

Είναι απόλυτα σωστή η στάση της Νομικής Σχολής απέναντι στο...

...θλιβερό γεγονός της επίθεσης στον Χρ.Κίττα αλλά οι υπερβολές δεν βοηθούν . Αυτά περί "αποφράδας νύχτας" θα μπορούσαν να είχαν παραληφθεί.

2. Διαπιστώνει ότι η απόπειρα αυτή εγγράφεται σε ένα κύκλο βίαιων περιστατικών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Νομική Σχολή, αλλά και ευρύτερα στο Πανεπιστήμιο, τα οποία έχουν πλέον αποκτήσει μια πυκνότητα, συχνότητα και περιοδικότητα που οδηγεί στη διαμόρφωση συνθηκών προβληματικών για τη λειτουργία της Σχολής. Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ζητεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Ειδικότερα ζητεί:

α) να απομακρυνθούν αμέσως από το κτήριο της Νομικής Σχολής ο ραδιοφωνικός σταθμός καθώς και όλες οι άλλες αυθαίρετες εγκαταστάσεις και να αποδοθεί το κτήριο ελεύθερο από την παρεμβολή κάθε εξωπανεπιστημιακού στοιχείου,

Το θέμα που θίγεται είναι τεράστιο . Η αίθουσα πολυμέσων του Νέου Κτηρίου της Νομικής Σχολής τελεί υπό κατάληψη εδώ κι αρκετά χρόνια , από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων . Εκεί στεγάζεται το Στέκι Αναρχικών Νομικής και οι φοιτητές δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν Ιντερνετ και υπολογιστές . Το ΔΣ της Σχολής ορθώς ζητάει την απομάκρυνση των αναρχικών . Αλλά πώς θα γίνει αυτό ; Ακόμα κι αν εφαρμοσθεί ο νόμος περί ασύλου , ποιος θα πετάξει έξω τους αναρχικούς ; Η Αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει και κανείς δεν μοιάζει πρόθυμος να συγκρουστεί μαζί τους.

β) να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η αυθαίρετη είσοδος στο κτήριο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων,

Το αίτημα είναι χαζό κι αποπροσανατολιστικό . Σιγά μην βάλουμε και πορτιέρηδες στα Πανεπιστήμια . Δηλαδή ένας φοιτητής της ΑΣΟΕΕ δεν μπορεί να επισκεφθεί έναν φίλο του στη Νομική ;

γ) να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε στους χώρους της Σχολής να μην λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί άδεια από την Πρυτανεία ή την Κοσμητεία.

Σωστό το αίτημα αλλά ασαφές . Ποια θα μπορούσαν να είναι τα "απαραίτητα μέτρα" ; Εύκολο να ζητάς , δύσκολο να προτείνεις .

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η διεξαγωγή της διδασκαλίας δεν μπορεί να λάβει χώρα ομαλά. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο της απώλειας του εξαμήνου, αποφασίζει την επαναλειτουργία της Σχολής από αύριο προσωρινά. Θα εκτιμήσει όμως εκ νέου την κατάσταση μέσα σε εύλογη χρονική προθεσμία, οπότε και θα λάβει τα επιβαλλόμενα αναγκαία μέτρα.

Το Πανεπιστήμιο στο έλεος των μειοψηφιών...

Κοινοποιήστε το στο Facebook