Η Λύση; Ο Παπανδρέου...

26.1.10

Toυ Τριαντάφυλλου Καρατράντου

Και τώρα τι κάνουμε;

Έχουμε μία κρίση, η οποία όμως δεν είναι τόσο ρηχή όσο θέλουν να την βλέπουν αρκετοί κυβερνώντες και πολίτες, είναι ένα πρόβλημα χρόνιο και δομικό, το οποίο δεν είναι μόνο των αγροτών, αλλά συνολικά του κύκλου που συμμετέχει στην παραγωγή και στην κατανάλωση προϊόντων.

Υπάρχουν Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες κατά καιρούς έχουν ιεραρχήσει ως εθνικό στόχο το σπάσιμο των καρτέλ της αγοράς, αλλά και την πάταξη του υπερκέρδους, γιατί ακόμη και ο ανταγωνισμός έχει δίκαιο, αλλά στην Ελλάδα συχνά το ξεχνάμε αυτό.
Ας μην φύγουμε όμως από το ζήτημα, οι αγρότες επέλεξαν μία μορφή κινητοποίησης η οποία είναι λανθασμένη, όμως την επέλεξαν και αυτή τη στιγμή έχουν μπλοκάρει την Ελλάδα, πρέπει όμως και αυτοί παρά τα δίκαια τους, να κατανοήσουν ότι άλλο η πίεση και άλλο η ασφυξία, πρέπει να έρθουν σε διάλογο και να δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα, καταλαβαίνω την καχυποψία τους, γιατί αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για το αγροτικό ζήτημα, ακούν υποσχέσεις από την εποχή της Μεταπολίτευσης, δεν γίνεται όμως διαφορετικά.

Από την πλευρά της Κυβερνήσεως, είναι φανερό ότι η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέτυχε να...

...προβλέψει την κρίση που ερχόταν, έμεινε στις συνομιλίες με τους θεσμικούς εκπροσώπους, οι οποίοι είναι κατά μεγάλο ποσοστό οι κύριοι υπεύθυνοι του αγροτικού ζητήματος, και αγνόησε μία κοινωνική δυναμική που δημιουργήθηκε μέσα από τις περσινές κινητοποιήσεις. Το βέλτιστο είναι να προλάβεις μία κρίση, αν δεν το καταφέρεις πρέπει να τη διαχειριστείς, η κυρία Μπατζελή όμως τη στιγμή που κορυφώνονταν η προσπάθεια εκτόνωσης με τη συνάντηση που θα είχε η ίδια με το Πανελλήνιο Συντονιστικό, με τη συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ, δημιούργησε μία τρομερή κλιμάκωση της έντασης και καλλιέργησε την αδιαλλαξία.

Από τη μία πλευρά έχουμε τους αγρότες με την αδιάλλακτη στάση η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, από την άλλη έχουμε μία Υπουργό που συνομιλεί με όλους αυτούς που αποτελούν κόκκινο πανί για τους αγρότες, η οποία επίσης τους απέδωσε χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν σε Κυβερνητικό στέλεχος, και στη μέση είναι η κομμένη Ελλάδα.
Τα δύο μέρη αδυνατούν να συνεννοηθούν. Δύο τινά μπορούν να γίνουν, ή ισχύουν όσα είπε η Υπουργός για τους αγρότες των μπλόκων και δεν υπάρχει διάλογος με «τραμπούκους», «αναρχοσυνδικαλιστές» κτλ, οπότε πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας άμεσα ή η Κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει να αποδέχεται αυτούς τους χαρακτηρισμούς, θα πρέπει να επενδύσει στον άμεσο και στοχευμένο διάλογο με δεσμευτικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, μόνο που δεν μπορεί να το κάνει μέσω της Υπουργού, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να συζητήσει με τους αγρότες των μπλόκων.

Μόνη λύση, όπως τόνισαν άλλωστε και οι ίδιοι, η δέσμευση του Πρωθυπουργού, ο μόνος άνθρωπος που φαίνεται πως μπορεί να πείσει τους αγρότες, τουλάχιστον τη διαλλακτική μερίδα αυτών, ότι η Κυβέρνηση έχει τη θέληση να κάνει όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν θέλει η Κυβέρνηση να λύσει άμεσα τα μπλόκα, θα πρέπει οι αστοχίες στους χειρισμούς του Υπουργείου να καλυφθούν άμεσα από τον Πρωθυπουργό.
Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, από τη στιγμή που δεν μπορούν να δοθούν χρήματα, και οι αγρότες δεν πείθονται από την Υπουργό, ο Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει τη λύση.


Κοινοποιήστε το στο Facebook