Η επόμενη μέρα των μέτρων

6.2.10

Γράφει ο Παραπολιτικός

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν ίσως η πιο ουσιαστική από όσες παρακολουθήσαμε αυτούς του 4 πρώτους μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που δικαίως χαρακτηρίζονται "σκληρά" , μια σειρά μέτρων που αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Ο Παπανδρέου οδηγήθηκε στη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων μετά από 4 ολόκληρους μήνες συζητήσεων και βολιδοσκόπησης των αγορών. Το πρώτο συμπέρασμα που κανείς εξάγει είναι ότι για ακόμα μια φορά ο απλός πολίτης θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα σε βαθμό δυσανάλογο σε σχέση με τις προσωπικές του ευθύνες για την κρίση της χώρας.

Ο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να αποφύγει κάτι τέτοιο και πιθανότατα δεν θα μπορούσε να κάνει και κάτι διαφορετικό . Τώρα όμως , είναι η ώρα που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και οι ικανότητες αυτής της κυβέρνησης . Η δύσκολη μέρα είναι αυτή που ακολουθεί τη λήψη των συγκεκριμένων σκληρών μέτρων .

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη , ότι αυτή τη φορά πράγματι κάτι καλό γίνεται . H κυβέρνηση οφείλει πλέον να...

...ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας με τρόπο τέτοιο που θα απαλύνει ή και θα εξαλείψει τις συνέπειες των σκληρών μέτρων.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι απλά.

Προέχει φυσικά η συγκράτηση των τιμών της αγοράς . Όταν οι μισθοί μειώνονται , η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίζει ένα ανάλογα μειωμένο κόστος ζωής . Αν δεν τα καταφέρει , αν το καλάθι της νοικοκυράς κοστίζει 3-5% παραπάνω , τότε οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πολλές , δίκαιες κι επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή. Επίσης , καλό θα ήταν κάποιος να ρίξει μια ματιά και στις τιμές των ενοικίων που η κρίση της άφησε αλώβητες να αυξάνουν...

Ένα δεύτερο βήμα είναι μια γενική "αντεπίθεση" του κρατικού μηχανισμού σε όσους επιμένουν να κατασπαταλούν το δημόσιο χρήματα χωρίς καμία αίσθηση καθήκοντος. Το γνωρίζετε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 μεγάλες επιχειρήσεις διανομής έτοιμου φαγητού που δεν προσκομίζουν τις αποδείξεις στους πελάτες τους κατά τη διανομή ; Το γνωρίζετε ότι οι περισσότερες σχολές οδηγών χρεώνουν 50 ευρώ επιπλέον στους πελάτες τους για το "λάδι" του εξεταστή ; Το γνωρίζετε ότι οι περισσότερες αλυσίδες supermarkets κρατούν 7 ευρώ όταν η αξία των προϊόντων είναι 6,97 ; Και μην πείτε ότι τα 3 λεπτά είναι ασήμαντο ποσό . Στην πολυεθνική πάνε κι όχι στον ταμία του καταστήματος...

Τέλος , το σημαντικότερο βήμα είναι η παραδειγματική τιμωρία των κρατικών αξιωματούχων που το όνομα τους βρέθηκε μπλεγμένο σε σκανδαλώδεις υποθέσεις διαφθοράς. Σε μια χώρα που ακόμα και οι ίδιοι οι πολιτικοί παραδέχονται ότι κάποιοι συνάδελφοι τους έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα , σε μια χώρα που το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο για πλήθος οργίων ανομίας , ούτε ένας πολιτικός δεν βρίσκεται στη φυλακή ! Ούτε ένας !

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός δεν έκανε λάθος με την επιλογή του στις 4 Οκτωβρίου και μοιάζει πρόθυμος να φανεί συνεργάσιμος στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Μόνο όμως αν πειστεί ότι αυτή τη φορά οι κυβερνώντες κυβερνούν με μόνο κριτήριο το καλό αυτού του Τόπου...

Κοινοποιήστε το στο Facebook