Γιατί να μην φορολογούνται οι αποζημιώσεις;

24.3.10

Από το Πρόχειρο Τετράδιο

Άκουγα προχθές τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή και τις αντιρρήσεις της αριστεράς για την φορολόγηση των αποζημιώσεων από απόλυση καθώς και τις αντιδράσεις δημοσιογράφων και σωματείων. Δήλωναν πόσο αντιλαϊκό είναι ως μέτρο καθώς δεν γίνεται να φορολογείς κάποιον την στιγμή που απολύεται.

Καταρχήν κάτι που όλοι όσοι ασκούν κριτική αποφεύγουν να πουν είναι ότι οι αποζημιώσεις ήδη φορολογούνται με το ισχύων νομοσχέδιο. Για ποσά άνω των 20.000 ευρώ το κράτος φορολογεί το 20% αυτή την στιγμή. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνει το αφορολόγητο κατά 30.000 ευρώ ανεβάζοντας το στα 50.000 ευρώ αποζημίωσης (όπως όλα δείχνουν). Οπότε είναι φανερό ότι ο μεροκαματιάρης που απολύεται κερδίζει από τον νέο τρόπο φορολόγησης.

Το υψηλό συντελεστή του 40% η κυβέρνηση τον προορίζει για τις αποζημιώσεις άνω των 150.000 ευρώ. Έχετε ποτέ υπολογίσει ποιοι δικαιούνται τέτοιου είδους αποζημιώσεις; Στο πολύ χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού αποζημίωσης που είχε αναρτήσει η Ελευθεροτυπία πριν από ένα χρόνο μπορεί να διαπιστώσει κανείς το εξής:

- Για να πάρει κάποιος αποζημίωση 80.000 ευρώ περίπου θα πρέπει να εργάζεται κάπου πάνω από 21 χρόνια και οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές του να είναι 5.000 ευρώ.

- Για αποζημίωση λίγο πάνω από....

...100.000 ευρώ με τα ίδια χρόνια εργασίας το ακαθάριστο μηνιάτικο θα πρέπει να είναι 7.000 ευρώ.

- Για να πάρει κάποιος αποζημίωση πάνω από 150.000 ευρώ θα πρέπει να εργάζεται στην 21 χρόνια, τουλάχιστον, με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές 10.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων σίγουρα δεν αποτελούν την μεσαία τάξη των εργαζομένων αυτής της χώρας αλλά τα υψηλόβαθμα στελέχη. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απολύσεων αφορά εργαζόμενους με 10ετή προϋπηρεσία στην εταιρία τους κάντε τον υπολογισμό για να δείτε τι μισθό πρέπει να έχουν για να πάρουν ποσά άνω των 100 - 150.000 ευρώ.

Τι άδικο βλέπει κανείς σε αυτό; Προσωπικά, τίποτα...

*** Nα προσθέσουμε απλά ότι το αφορολόγητο όριο πήγε στις 60.000.

Κοινοποιήστε το στο Facebook