Αναρωτιέστε;

25.3.10

Μετά τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο και την απαράδεκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας, η κα Κοππά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο για επανέναρξη διαλόγου για την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία συνεχίζει να προβαίνει σε απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Τα περιστατικά παρενόχλησης ελληνικών αεροσκαφών αλλά και της Frontex είναι καθημερινό φαινόμενο, με τελευταίο σοβαρό περιστατικό την περασμένη Κυριακή, όταν τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν απειλητικά ελικόπτερο του λιμενικού πάνω από το Φαρμακονήσι.

Για δυο και πλέον μέρες, η τουρκική κορβέτα BAFRA περιπλανείται σ΄όλο το Αιγαίο, παραβιάζοντας την αρχή περί μη άσκοπης περιπλάνησης πολεμικών πλοίων, ενέργεια που είναι εκτός κάθε έννοιας καλής γειτονίας, του Δικαίου της Θάλασσας αλλά και των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Είναι η δωδέκατη φορά τους τελευταίους μήνες που τουρκικό στρατιωτικό πλοίο φτάνει στα ανοιχτά του Σουνίου. Όλα αυτά προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας αλλά και εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της Τουρκίας. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο...

...τα περιστατικά αυτά σχετίζονται με τον εσωτερικό ανταγωνισμό πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου που μαίνεται στη γειτονική χώρα αυτήν την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πράξεις αυτές αντιβαίνουν κατάφωρα στη διακηρυγμένη πολιτική της Τουρκίας για "μηδέν προβλήματα με τους γείτονες", και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Το ερώτημα είναι ένα: ποιόν εξυπηρετεί η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο;"

Η δήλωση της κ.Κοππά είναι απόλυτα σωστή. Πράγματι, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ενθαρρύνονται από το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας κι όχι τόσο από την πολιτική ηγεσία. Η κ.Κοππά όμως δεν είναι ούτε δημοσιογράφος ούτε αναλυτής διεθνών σχέσεων.

Είναι ευρωβουλευτής. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε. Δεν περιμένουμε από εσάς να μας το περιγράψετε. Περιμένουμε να λάβετε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα εκτονώσουν την ένταση στο Αιγαίο. Καλή η δήλωση λοιπόν αλλά μόνο αν τη λάβουμε υπό μορφή κάποιου ρεπορτάζ!

Αλίμονο κι αν έχουμε φτάσει στο σημείο να απαλλάσσουμε την τουρκική πολιτική ηγεσία από τις ευθύνες της, χωρίς καν να μας ζητηθεί! Έλεος...

Κοινοποιήστε το στο Facebook