Μια δεκαετία λάθη

2.3.10

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα περιστρέφεται γύρω από την Οικονομία κι από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που αποκάλυψε τη γύμνια της χώρας μας.

Η κρίση δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να μας αναγκάσει να κοιτάξουμε προσεκτικά τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να διαπιστώσουμε ότι το πάρτυ τελείωσε.

Πριν λοιπόν κατηγορήσουμε για την καταστροφή της χώρας τους Γερμανούς, τους Αμερικάνους, τους κακούς Ευρωπαίους κτλ, οφείλουμε πρώτα να ρίξουμε μια ματιά στα δικά μας σφάλματα και ίσως τότε να διαπιστώσουμε ότι πάνω από όλα φταίμε εμείς.

Εμείς, οι απλοί πολίτες που ανεχθήκαμε τόσα και τόσα πράγματα, που δεχθήκαμε να ανταλλάξουμε την ψήφο μας με έναν διορισμό ή με μια προαγωγή.

Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε ορισμένα πρωτοσέλιδα της...

...τελευταίας δεκαετίας που περιγράφουν σε ένα βαθμό τα λάθη και τις παραλείψεις αυτών που άσκησαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια και μας έφεραν ένα βήμα πριν τον γκρεμό...

Όλα τα πρωτοσέλιδα που ακολουθούν έχουν τη σημερινή ημερομηνία "2 Μαρτίου" κι επιλέξαμε τα ΝΕΑ καθώς ήταν όλα αυτά τα χρόνια η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα.

2 Μαρτίου 2000
Η Οικονομία στο πρωτοσέλιδο και συγκεκριμένα ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης Σημίτη. Για ένα ανάλογο πακέτο, η χώρα μας καλείται σήμερα να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο από την Ε.Ε.


2 Μαρτίου 2001
Χωρίς καμία οικονομική κρίση και με την "εποχή λιτότητας" να ξεκινά, το κόστος ζωής αυξάνει στην Ελλάδα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

2 Μαρτίου 2002
Τα ΝΕΑ φέρνουν στο φως τους παχυλούς μισθούς που εισέπρατταν τα στελέχη του "Αθήνα 2004". Ξέρετε τι θα γινόταν σήμερα αν άνοιγε ο φάκελος "Δημόσια έργα 2004" ;

2 Μαρτίου 2004
Ο προεκλογικός Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται πράγματα που σήμερα ακούγονται ουτοπικά κι αδύνατα....Η κρίση έφερε πάγωμα των συντάξεων...

2 Μαρτίου 2005
Η επιρροή της Ν.Δ στα οικονομικά της χώρας ξεκινά με την περίφημη υπόθεση του ΛΑΦΚΑ. Σήμερα ψάχνουμε να βρούμε που πήγαν τα λεφτά των Ταμείων.

2 Μαρτίου 2006
Για ακόμα μια φορά η Εφορία υπόσχεται ότι θα "τσιμπήσει" τους φοροφυγάδες. Κι ακόμα ελεύθεροι κι ωραίοι κυκλοφορούν...

2 Μαρτίου 2007
Προεκλογικό κλίμα και ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζει μέτρα κόστους 8 δις ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό θα πήγαινε κατευθείαν στους δανειστές μας...

3 Μαρτίου 2008
Η Ε.Ε γνωρίζει πλέον ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και γίνεται συνένοχη στην εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών από την κυβέρνηση Καραμανλή. Τελικά τα σκληρά μέτρα που ζήτησε πριν το Πάσχα ο Μπαρόζο, τα θυμήθηκε ξανά στις 5 Οκτωβρίου.
Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας

Κοινοποιήστε το στο Facebook