Πρόταση

2.7.10

Αυτές τις μέρες διαβάζω την Παραμόρφωση του Καρυωτάκη του Νάσου Βαγενά, ένα βιβλίο που ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν οι κριτικοί να μετατρέψουν τον Καρυωτάκη σε έναν "πολιτικό ποιητή της Αριστεράς".

Η παραμόρφωση του Καρυωτάκη οφείλεται κατά τον Βαγενά στα συναισθηματικά κριτήρια που χρησιμοποίησαν ορισμένοι κριτικοί για να τον ερμηνεύσουν. Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι κριτικοί έβγαζαν πρώτα ένα συμπέρασμα κι έπειτα έψαχναν στους στίχους του Καρυωτάκη την επιβεβαίωση τους. Αφού λοιπόν του έβαζαν για δικούς τους λόγους την ταμπέλα "Αριστερός", έβρισκαν μετά και 2-3 από τα δεκάδες έργα του για να θεμελιώσουν τη γνώμη τους.

Τηρουμένων των αναλογιών, το βιβλίο αυτό μου θυμίζει σε πολλά τη συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ περί προπαγάνδας και λοιπών μύθων. Τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Παραπολιτική έχουν δημοσιευθεί περίπου 8.500 κείμενα. Αν κάποιος θέλει να μας αποδώσει μια ταμπέλα, θα βρει πλήθος υλικού για να τεκμηρίωσει την άποψη του.

Δεν φοβόμαστε ούτε τις ταμπέλες ούτε την κριτική. Μας ενοχλεί η προκατάληψη. Όταν κάποιος μπαίνει στην....

...Παραπολιτική για να μάθει "τι λέει το ΠΑΣΟΚ", θα περιστρέψει την κριτική του αναγκαστικά γύρω από αυτόν τον άξονα. Να σας πω απλά ότι βρέθηκε άνθρωπος που θεώρησε την ανάρτηση μας αυτή, ως "προβοκατόρικο θέμα κατά των φοιτητών της Νομικής".

Αρκετά αυτοαναφορικοί όμως γίναμε σήμερα και ζητάμε συγνώμη για τον εκνευρισμό. Ρίξτε πάντως μια ματιά στο βιβλίο του Βαγενά. Αξίζει...

Κοινοποιήστε το στο Facebook