Οι εντολές του Έθνους

6.9.10

Η ανυπαρξία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν επέτρεψε στα ΜΜΕ να παίξουν το παιχνίδι της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη προς "επικύρωση του μνημονίου". Επέλεξαν λοιπόν τη δοκιμασμένη λύση της διαρκούς ανασχηματολογίας που κράτησε για μήνες, ξεκινώντας λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Τώρα που φτάσαμε στις μέρες αυτές, δεν θα μπορούσαν παρά να σπεύσουν να δώσουν "οδηγίες" στον Γιώργο Παπανδρέου για τις επόμενες κινήσεις του. Για να γίνει πιο επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης των εντολών τους, χρειάστηκε να επινοήσουν μια "καταστροφή":

Αλληλουχία λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων, κενά του συστήματος με στελέχη που δεν μιλάνε μεταξύ τους ή ανταγωνίζονται και σοβαρές οργανωτικές ανεπάρκειες βρίσκονται πίσω από το θρίλερ με τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ.
Χθες το μεσημέρι άλλα στελέχη μιλούσαν για Βατερλό και άλλα για...


...ναυάγιο. Και οι μισοί τα είχαν με τους άλλους μισούς. Κάποιοι με τα στελέχη που αρνήθηκαν, άλλοι με το περιβάλλον του πρωθυπουργού που τον άφησε απροστάτευτο.

Κι αφού το...μαύρο σκηνικό στήθηκε, αρχίζουν οι εντολές:

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο του μικρού ανασχηματισμού κρίνεται πλέον απολύτως ανεπαρκές.Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποκαταστήσει την πειθαρχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς οι αρνήσεις αποτελούν κακό προηγούμενο, που μπορεί να βρει μιμητές. Και στην κυβέρνηση είναι απόλυτη πλειοψηφία αυτοί που θέλουν αλλαγές. Από χθες και για έναν επιπλέον λόγο: να μη βγουν δημοσκοπήσεις που θα καταγράφουν μείωση της ψαλίδας εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Προσέξτε την επισήμανση για τις δημοσκοπήσεις στις οποίες προεξοφλείται η μείωση της ψαλίδας. Μα πώς το ξέρουν;

Το πραγματικό ερώτημα, όμως, δεν είναι η τιμωρία κάποιων. Αλλά η διαμόρφωση ενός πολιτικού κέντρου που θα λειτουργεί αποτελεσματικά στην καθοδήγηση και στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Οι εκτιμήσεις οδηγούν σε αναβάθμιση του Γ. Ραγκούση, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών έχει αποδείξει ως γραμματέας τις αρετές του στον πολιτικό σχεδιασμό. Επίσης, έχει καλές σχέσεις με τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου.

Όπως καταλαβαίνετε ο Ραγκούσης ΠΡΕΠΕΙ να αναβαθμιστεί. Με τον Πάγκαλο δεν είχαν ποτέ πρόβλημα. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο Γιώργος...