Για τις μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

2.12.10

Επεισόδια έλαβαν χώρα για ακόμα μια φορά στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο παρά τη χαμηλή συμμετοχή των φοιτητών. Αρκετές σχολές της Αθήνας τελούν υπό κατάληψη χωρίς τα γιατί να διατυπώνονται με απόλυτη σαφήνεια καθώς η 6η Δεκεμβρίου μπλέκεται με τις μεταρρυθμίσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που ακολουθούν.

Η ανωριμότητα των φοιτητικών παρατάξεων δεν εκπλήσσει όπως δεν εκπλήσσει και η σαφής απροθυμία του Υπ.Παιδείας να προχωρήσει σε ριζικές τομές στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Διάβασα το σχετικό κείμενο διαβούλευσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο μετά τη Σύνοδο του Ρεθύμνου κι αναζητώ ακόμα πίσω από τις γραμμές ένα στοιχειώδες όραμα για την επόμενη μέρα του Δημοσιου Πανεπιστημίου. Για ακόμα μια φορά προχωράμε σε μια κακή αντιγραφή ξένων συστημάτων.

Το νομοσχέδιο που προτείνεται δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό, αποτελεί μια ακόμα αδιάφορη προσπάθεια ελλιπούς μεταρρύθμισης. Για να γίνω πιο...

...συγκεκριμένος με ένα παράδειγμα, ως δείκτες αξιολόγησης προτείνονται:

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο αριθμός των φοιτητών με αναπηρίες επηρεάζει την ποιότητα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος; Γιατί η αναλογία ανδρών/γυναικών να χαρακτηρίζει ένα ίδρυμα; Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα αλλά το τελευταίο που θέλω είναι να συντάξω κι εγώ ένα βαρετό άρθρο λεπτομερειών.

Συνοψίζοντας, το Υπ. Παιδείας είναι έτοιμο να προτείνει μια μέτρια μεταρρύθμιση που θα παγιδεύσει το ελληνικό Πανεπιστήμιο σε μια διαδικασία βίαιης αλλαγής χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Δεν μπορείς να προτείνεις τόσο δομικές αλλαγές χωρίς να μπορείς να τις υποστηρίξεις οικονομικά.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο κινδυνεύει σήμερα από τη γενιά των μετρίων που έχει αναλάβει τις τύχες του τόσο σε επίπεδο Υπουργείου όσο και σε επίπεδο κομματικών παρατάξεων. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι και πάλι οι επιμελείς φοιτητές και οι φιλότιμοι καθηγητές.