Wikileaks: Aντώνης Σαμαράς, ένας καλός φίλος της Αμερικανικής Πρεσβείας

21.3.11

Αίσθηση προκαλούν τα τηλεγραφήματα των Wikileaks που έφερε στο φως η Καθημερινή της Κυριακής κι αφορούν το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Μεγαλύτερη όμως ζημιά προκαλούν στο πατριωτικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εμφανίζεται να μεσολαβεί κατά της ελληνορωσικής προσέγγισης μετά από σχετικό αίτημα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα,

Οταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδος. Τηλεγράφημα της Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι ( 22 Αυγούστου 2008) ανέφερε πως «επίκειται επίσκεψη Ρώσων ειδικών αμυντικής βιομηχανίας για να συζητήσουν την αγορά των θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και...

...η ελληνική Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. «Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα απο Ελληνες αξιωματούχους». Οι Αμερικανοί διπλωμάτες ήλθαν σε επαφή με τον Μπίτσιο, διπλωματικό σύμβουλο του Καραμανλή, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Αγαθοκλή κ.α.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας ήλθε σε επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά «ο οποίος θεωρείται έμπιστος του Καραμανλή. Εκείνος συμφώνησε απολύτως ότι η επίσκεψη των Ρώσων ειδικών για τα θωρακισμένα οχήματα δεν θα έμοιαζε καλή και υποσχέθηκε ότι όλοι όσοι έπρεπε να το μάθουν, θα το μάθαιναν». Ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ήλθε σε επαφή με τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γράψα, ο οποίος διευκρίνισε ότι το υπουργείο και οι Ενοπλες Δυνάμεις «δεν είχαν τίποτα να κάνουν με την επίσκεψη και συνεπώς δεν μπορεί να την αναβάλει ή να την ματαιώσει».

Σε άλλα τηλεγραφήματα, η εκλογή Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία περιγράφεται ως «Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική ερημιά». Περισσότερα εδώ.

Μπράβο Αντώνη. Για αγγελιοφόρος καλός είσαι, απλά η Πολιτική απαιτεί διαφορετικά προσόντα.

14 σχόλια:

 1. Tι έγινε Παραπολιτικέ; Το βούλωσαν οι γνωστοί ανώνυμοι Φαήλοι;

  Ώστε βαποράκι της Πρεσβείας ο Σαμαράς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παπανδρέου , Σαμαράς = Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χμ... Αν διαβάσει κανείς καλύτερα όμως την παραπομπή σου τι καταλαβαίνει κανείς:
  Οι Έλληνες επί ΚΚ του β' επεχείρησαν να κάνουν παιχνίδι στην Ενέργεια. Αντικειμενικά ο ΚΚ ο β' είχε δίκιο. Δεν είναι ότι είναι ορθόδοξοι ή πρώην κόκκινοι. Είναι ότι είναι σημαντικοί παίχτες. Ο Σαμαράς πού έκανε παιχνίδι; Στα άρματα. Νομίζω ορθώς. Σε συνδυασμό με τους επαίνους στον ΓΑΠ συμπεραίνω ότι οι ΗΠΑ έχουν άνθρωπο του χεριού τους στην περιοχή. Ακόμα δεν έχουμε πάρει κάτι ως αντάλλαγμα (οι Τούρκοι εξακολουθούν να μας κουνιούνται)
  Το πρόβλημα παραμένει για τον ΓΑΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πάντως, πέρα από την πλάκα, τα τηλεγραφήματα αυτά είναι λίγο παλαιομοδίτικα και ψυχροπολεμικά στις προσεγγίσεις τους, δε βρίσκετε;
  τα διαβάζεις και νομίζεις ότι ακόμη βρίσκονται στην εποχή Ρίγκαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Ανώνυμος 12.42 μ.μ.

  Αυτό κατάλαβες από το τηλεγράφημα; Πως ο ΓΑΠ παραμένει το πρόβλημα; Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δε με πειράζει εάν ο Σαμαράς συμφωνούσε με τους Αμερικανούς. Σιγά το κακό. Το θέμα είναι πως το παίζει υπερπατριώτης που δε δέχεται μύγα στο σπαθί του.

  Ανδρέας από Π. Φάληρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όχι ότι πέφτουμε από τα σύννεφα αλλά απορώ με τον στρουθοκαμηλισμό ορισμένων. Ανήρτησα σε διάλογο στο antinews σχόλιο στο οποίοι επεσήμανα τα αναφερόμενα για τον κ. Σαμαρά. Το σχόλιο διαγράφτηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Φαίνεται ότι η Νέα Μεταπολίτευση δεν ανέχεται αντίλογο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στο antinews, με βάση τα σχόλια που διαβάζεις εκεί μέσα, σε κάνουν να λούζεσαι με κρύο ιδρώτα στη σκέψη ότι αυτά τα διαταραγμένα μυαλά μπορεί να έρθουν στα πράγματα κάποια στιγμή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για τον προδότη το χοντροβούβαλο τον Πάγκαλο θα πείτε κάτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Xε χε χε! Ώστε βαποράκι των Αμερικάνων στην κυβέρνηση Καραμανλή ο Σαμαράς και όχι η Μπακογιάννη; Ρε τι μαθαίνει κανείς! Πλάκα έχει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @12:42
  Μάλλον δεν τα διάβασες καλά τα πράγματα. Αυτό που έγραφαν οι Αμερικανοί για τον ΚΚ ήταν πως δεν φαινόταν να έχει σαφές σχέδιο για τις κινήσεις του. Στην ερώτησή τους προς τους Έλληνες διπλωμάτες πώς γίνεται η κυβέρνηση να υποστηρίζει και τους δύο ανταγωνιστικούς αγωγούς (southstream και TGI) δεν πήραν ποτέ σαφή απάντηση. Επίσης αναρωτιούνταν αν θα ακολουθήσει η Ελλάδα την Ρωσία και όχι τις ΗΠΑ σε σημαντικά διεθνή θέματα (π.χ. Ιράν). Τα είχε σκεφτεί αυτά ο Κωστάκης; Αμφιβάλλω - το ίδιο και οι Αμερικανοί.

  Κάτι παρόμοιο λένε για το ζήτημα του Ονόματος. Παρόλο που ήταν σαφής η πρόθεση της τότε κυβέρνησης να μη δεχτεί συμβιβασμό οι Αμερικανοί διπλωμάτες έκριναν πως δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα του βέτο και πως η κυβέρνηση δεν είχε ιδέα πώς θα λύσει το πρόβλημα. Λένε χαρακτηριστικά πως ο ΚΚ φαινόταν πως δεν είχε τρέξει σενάρια για τις εξελίξεις και οι κινήσεις του υπαγορεύονταν αποκλειστικά από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές ανάγκες.

  Σε άλλες επικοινωνίες παρατηρούν πως ο ΚΚ είναι γενικά απών, π.χ. στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 08.

  Για τον Σαμαρά το έγγραφο λέει πως ήταν ένας από αυτούς που προσέγγισαν για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την επίσκεψη Ρώσων ειδικών για στρατιωτικά οχήματα και ο Σαμαράς τους διαβεβαίωσε πως θα μεταφέρει τις ανησυχίες τους στα κατάλληλα αυτιά. Είναι σαφές πως τον θεωρούσαν "δικό τους άνθρωπο". Επίσης στην Καθημερινή κάπου αναφέρει πως οι Αμερικανοί γενικά αισθάνονταν πιο άνετα με κυβέρνηση ΝΔ.

  @Vassilis
  Βασιλάκη τα έγγραφα για τον Πάγκαλο λένε πως

  - οι Αμερικανοί τον θεωρούν αριστερών πεποιθήσεων, λάτρη της μαοϊκής ιδεολογίας. Δε νομίζω πως είναι μεμπτό αυτό.
  - Πιστεύει πως ο ΓΑΠ δεν έχει ηγετικά προσόντα. Η άποψη εκφράστηκε το 2007. Τότε κι εγώ το πίστευα αυτό αλλά ο ΓΑΠ μας διαψεύδει όλους.
  - Η προσωπική του άποψη για το Σκοπιανό είναι πως οι βόρειοι γείτονές μας θα έπρεπε να μπορούν να λέγονται όπως θέλουν και πως δεν αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Είναι σαφές πως αυτό είναι προσωπική άποψη που εκφράστηκε σε κουβέντα με τον πρέσβη, δεν φαίνεται πουθενά πως αυτός ή κάποιος άλλος πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για να σου πω την αλήθεια συμφωνώ απόλυτα μαζί του και στα δύο. Πιστεύω πως το ζήτημα είναι εντελώς ασήμαντο ή για να στο πω κι αλλιώς σκοτίστηκα αν οι σκοπιανοί πιστεύουν πως είναι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου και δε νομίζω πως είναι τόσο εύκολο να παραποιήσουν την ιστορία. Ας κάνουν οι ιστορικοί τους την έρευνά τους κι ας τη δημοσιεύσουν. Αν η έρευνά τους έχει ουσία τότε είναι καλοδεχούμενη, αν όχι δεν θα τους πιστέψει κανείς. Στα σχολεία τους έτσι κι αλλιώς αυτά θα διδάσκουν και δεν έχουμε κανένα τρόπο να τους εμποδίσουμε. Στη διεθνή προπαγάνδα τους να απαντήσουμε με δική μας προπαγάνδα βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία, όχι με κραυγές και διαδηλώσεις. Δεν είναι καθόλου δύσκολο αυτό. Από την άλλη πλευρά, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και καθαρά για λόγους γοήτρου συμφωνώ με την πολιτική που ακολουθείται και καλό είναι να πιεστούν για να κάνουν συμβιβασμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος
  21 Μαρτίου 2011 12:32 μ.μ.

  Αυτο δεν ειναι δικο σου....σιγουρα ειναι ατακα της Αλεκας. Μονο αυτη τα ξερει ολα και παει παντου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Vassilis
  21 Μαρτίου 2011 6:05 μ.μ.


  Εαν μου την κατσεις, δεν θα σου χαριστω. Ως αναφορα για το "Παιδοβουβολος" το ονομα αυτο ειναι κατοχυρωμενο στον "κουρασμενο" πρωην αρχηγο σου.Μην κανεις τετοιες γκαφες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ρε σεις, για φανταστείτε αυτά που λένε τα wikileaks για τον "πατριωτικότερο" να τα τα λέγανε για τον ΓΑΠ. Μόνο τι αηδίες θα έλεγε ο Vassilis...

  ΑπάντησηΔιαγραφή