"Ξέρετε πολύ καλά ποιοι είναι πίσω από αυτά τα κανάλια"

22.6.11

Mέσα στον πανικό της επίμαχης τοποθέτησης του Θεόδωρου Πάγκαλου για τις εκλογές του 1981, δεν έλαβε ιδιαίτερης δημοσιότητας το σχόλιο του για τις δημοσκοπήσεις, που μόνο τυχαία δεν έγινε:

Η νομιμοποίηση, λοιπόν, μπορεί να προέλθει από τη λαϊκή ψήφο. Ανανεώνεται η εμπιστοσύνη της Βουλής κατά περιόδους, όπως πολύ σωστά κατά την άποψή μου, επέλεξε ο Πρωθυπουργός να ζητήσει από τη Βουλή να πράξει σήμερα, σε λίγη ώρα. Επίσης, είναι δυνατόν να βρεθούν και νέα συστήματα. Και τα νέα συστήματα αυτά, με συγχωρείτε, δεν μπορεί να είναι οι δημοσκοπήσεις. Διότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τυχαίες. Διότι τα ερωτήματα γίνονται και διαμορφώνονται από επιτελεία ειδικών. Και τα επιτελεία αυτά, καθώς τα ερωτήματα που εξαπολύουν και διαδίδουν, τα πληρώνουν κάποιοι.

Αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν προέρχονται από λαϊκές πρωτοβουλίες. Προέρχονται από ινστιτούτα δημοσκοπήσεων. Διαδίδονται μέσα από...



...τηλεοπτικά κανάλια και σταθμούς. Και ξέρετε πολύ καλά ποιοι είναι πίσω από αυτά τα κανάλια, πίσω από αυτούς τους σταθμούς. Ξέρετε πολύ καλά ποιες δραστηριότητες ασκούν παράλληλα: Κατά σύμπτωση, κυρίως εργολαβίες και προμήθειες του δημοσίου.

Λοιπόν, σ’ αυτούς θα εναποθέσουμε την τύχη του λαού και το μέλλον της χώρας; Θα κάνουμε ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Και θα κυμαινόμεθα από τον ενθουσιασμό στην απελπισία και από τη νομιμοποίηση στην έλλειψη της νομιμοποίησης ανάλογα με το κάθε τι που λέει η δημοσκόπηση;