Στα αζήτητα της ΕΕ παραμένουν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,4 δις Ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα - κάτω από το 3% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

6.7.11

Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ι. Α. Τσουκαλά σχετικά με την αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα

Στα αζήτητα παραμένουν 1,4 δις Ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα.  Παρά την επιτάχυνση στην απορρόφηση διαθέσιμων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας εμφανίζουν την χαμηλότερη απορροφητικότητα μεταξύ όλων των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας ανέρχεται στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται μόλις στο 2,7%. Αναλυτικότερα, από τα 1,548 δις ευρώ που προβλέπονται για έρευνα και καινοτομία, έχουν δεσμευθεί μόλις 157 εκατομμύρια ευρώ και έχουν απορροφηθεί λίγο περισσότερα από 41 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά το ποσοστό νομικών δεσμεύσεων για το ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 43,24% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται στο 21,82%. 
Σχόλιο Παραπολιτικής: Περισσότερα εδώ. Ο κ.Τσουκαλάς είναι από τους ελάχιστους σοβαρούς Δεξιούς "πολιτικούς" που διαθέτουμε ως...Έθνος.