Το δημοψήφισμα δεν προσφέρει νωπή εντολή

25.7.11

Αν και στην αρχή πίστευα ότι το όποιο δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία αξία, καταλήγω ότι ίσως πρόκειται για μια καλή ιδέα, καθώς θα ήταν χρήσιμο να απαντήσει ο ελληνικός λαός με κάποιο πιο επίσημο τρόπο σε διαχρονικά εκκρεμή ερωτήματα όπως πχ η μονιμότητα στο Δημόσιο.

Άλλο αυτό όμως κι άλλο αυτό που διαβάζω σε σημερινή ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών:

Σε κάθε αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός αναδεικνύει περιοδικά τους εκπροσώπους του στη Βουλή και, δι' αυτής, την κυβέρνηση. Η βούλησή του της εξασφαλίζει την πολιτική νομιμοποίηση στις αποφάσεις που λαμβάνει. Εάν όμως απαιτηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της νωπή εντολή, αυτή εξασφαλίζεται με την προσφυγή σε δημοψήφισμα.

Πρόκειται περί σοφίσματος, πόσο μάλλον με...

...την αυθαίρετη κι ανιστόρητη γενίκευση "σε κάθε αντιπροσωπευτική δημοκρατία". Όχι, νωπή εντολή δεν εξασφαλίζεται με την προσφυγή σε δημοψήφισμα αλλά με εκλογές και μόνο. Εξάλλου, τι είδους εντολή θα ήταν αυτή η οποία δεν θα μετέβαλε με κανέναν τρόπο τη χρονική διάρκεια της προηγούμενης εντολής;

Δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση (και σε καμία κυβέρνηση) να ερμηνεύει και να "μεταφράζει" τους θεσμούς και τη λειτουργία τους κατά το πως τη βολεύει. Αν σκοπεύουν να διεξάγουν δημοψήφισμα μόνο και μόνο για να κατασκευάσουν επικοινωνιακά μια "νωπή εντολή", κάνουν λάθος το οποίο και δύσκολα δεν θα πληρώσουν.