Aσύλληπτη τραγωδία στο Όσλο

23.7.11

Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της τραγωδίας στη Νορβηγία, καθώς από τις δύο δολοφονικές επιθέσεις, στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, οι νεκροί ξεπερνούν τους 91, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινό συλλογικό σοκ στην ιστορία της Νορβηγίας, μιας χώρας καθόλου συνηθισμένης σε τρομοκρατικές ενέργειες και σκηνές βίας. Παράλληλα, η παγκόσμια κοινή γνώμη αναμένει την ανάληψη της ευθύνης για το μακελειό με τα διεθνή ΜΜΕ να "φωτογραφίζουν" ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις ενώ άλλοι υποψιάζονται και τον στρατηγό Καντάφι. Πιθανή είναι και η εμπλοκή εγχώριων ακροδεξιών ομάδων.

Η νορβηγική αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός...

...υπόπτου, του οποίου το όνομα δεν έχει αποκαλύψει, αλλά μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν πως πρόκειται για τον 32χρονο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη ή εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως ομάδα με τον τίτλο «Υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.