Μείωση ΦΠΑ προανήγγειλε ο Π. Οικονόμου

20.7.11

Από την Καθημερινή:

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία προγραμματίζει να κάνει η κυβέρνηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση του φθινοπώρου. Μεταξύ αυτών είναι και ο επαναπροσδιορισμός και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.
Από τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου προκύπτει ότι στο τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι θα είναι 10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά 3 μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχει και ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% ο οποίος επιβάλλεται για μια μικρή κατηγορία προϊόντων.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δυο πράγματα μένει να δούμε α) αν όντως θα μειωθεί ο ΦΠΑ β) αν η μείωση του ΦΠΑ αυξήσει τα έσοδα. Εκτιμώ ότι τα έσοδα δεν θα αυξηθούν εντυπωσιακά, ίσως και να μειωθούν. Ως πότε όμως θα ασχολούμαστε τόσο πολύ με το σκέλος των εσόδων; Το τεράστιο λίπος των κρατικών δαπανών δεν θα πειραχθεί; Οι αποκρατικοποιήσεις πάλι δεν θα γίνουν;