Νέο κρατικό μονοπώλιο υπέρ των ιδιωτών μετόχων του ΟΠΑΠ δημιουργεί ο Βενιζέλος!

28.7.11

Eπειδή το κρατικίστικο ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν πεθαίνει, απολαύστε τη σημερινή περιγραφή της πρότασης Βενιζέλου για τα φρουτάκια τα οποία και χαρίζει στον ΟΠΑΠ:

Η λύση πρέπει να είναι τέτοια που να προσφέρει διαφάνεια, συμμόρφωση στη νομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ, κοινωνικό έλεγχο. Διότι τα τυχερά παιχνίδια δεν μπορούν να αλλοιώσουν την ίδια τη λειτουργία, τη νοοτροπία και το ήθος της κοινωνίας.

Η λύση πρέπει να προσφέρει επίσης δημοσιονομικό όφελος και όφελος σε σχέση με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή, πρέπει να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο η αξία του ΟΠΑΠ, προκειμένου να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε σχέση με την επιθυμία που έχουμε και τη δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους.

Επίσης, δεν μπορεί να διασπαστεί η άδεια σε δύο άδειες: μία για τον ΟΠΑΠ και μια η οποία πηγαίνει εκτός ΟΠΑΠ. Διότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε αμφιβολία το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, το οποίο επεκτείνεται κιόλας, με την...

...επέκταση της σύμβασης αποκλειστικότητας που έχει ο ΟΠΑΠ έναντι σημαντικού τιμήματος υπέρ του δημοσίου.Άρα, για το σύνολο των μηχανημάτων αυτών, των VLTs, η άδεια χορηγείται στον ΟΠΑΠ. Για τα 35 χιλιάδες.

Τι μας λέει ο Υπ.Οικονομικών εν έτει 2011; Ότι επιτρέπω τα φρουτάκια αλλά δημιουργώ ένα νέο κρατικό μονοπώλιο, αυτό της αποκλειστικής διαχείρισης του από τον ΟΠΑΠ. Κι αν σας φαίνεται "καλό" για τα δημόσιο έσοδα, ρίξτε μια ματιά στη ερώτηση του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Σκυλακάκη:

Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και ο εισηγούμενος υπουργός Οικονομικών ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ, σε ό,τι αφορά τα κέρδη που θα αποκομίσει, δεν είναι δημόσιος φορέας , όπως δήλωσε στις 17/7 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά Ανώνυμη Εταιρεία με 66% ιδιώτες μετόχους; Συνεπώς με την απ΄ ευθείας ανάθεση άδειας 16.500 παγνιομηχανημάτων στην ΟΠΑΠ και κατά το ποσοστό που θα υπολείπεται η τιμή της άδειας της ΟΠΑΠ για παιγνιομηχανήματα, από την τιμή της αδείας που θα προκύψει από το δημόσιο διαγωνισμό, θα πλουτίσουν αδικαιολόγητα οι ιδιώτες μέτοχοι της ΟΠΑΠ στους οποίους περιλαμβάνονται και οι δύο μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι, εις βάρος του δημοσίου.

Οχι απλά ο Βενιζέλος δεν το αντιλαμβάνεται αλλά αποφάσισε να μην παραχωρήσει μόνο 16.500 άδειες στον ΟΠΑΠ αλλά ολες, δηλαδή 35.000 αναθέτοντας στον ΟΠΑΠ την μεταγενέστερη διανομή τους:

Απλώς, τα 16.500 θα τα αξιοποιήσει μέσω των υφισταμένων πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Τα πρακτορεία του ΟΔΥΕ, με εξαίρεση 50, είναι όλα και πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Συνεννοήθηκαν δε, με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ και αυτά τα 50 που περισσεύουν, τα οποία είναι μόνο του ΟΔΥΕ, να γίνουν και του ΟΠΑΠ ώστε να μην έχουμε προβλήματα για 50 πρακτορεία. Και εκεί να εγκατασταθούν το πολύ μέχρι τρία μηχανήματα στο κάθε πρακτορείο με αυστηρούς όρους για τα 16.500 μηχανήματα. Τα υπόλοιπα θα δημοπρατηθούν με διαφανείς και ανταγωνιστικούς όρους υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και της Βουλής από τον ΟΠΑΠ, που είναι ο παραχωρησιούχος, σε υποπαραχωρησιούχους, οι οποίοι θα είναι από 4  έως 10, οι οποίοι θα τελούν υπό τον έλεγχο του ΟΠΑΠ. 

Δηλαδή μια ανώνυμη εταιρία που ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες θα ελέγχει όλα τα "φρουτάκια" της χώρας, ακόμα κι αν κάποια παραχωρηθούν σε υποπαραχωρησιούχους!

Σε νέα σημερινή της ανακοίνωση η Δημοκρατική Συμμαχία τονίζει:


Οι οβιδιακές αλλαγές του Υπουργού Οικονομικών  στη  Βουλή για τις άδειες των παιγνιομηχανημάτων δείχνουν πανικό  και έλλειμμα σοβαρού σχεδιασμού που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά της ΟΠΑΠ Α.Ε. που είναι κατά 66% ιδιωτικών συμφερόντων. Το επιχείρημα του Υπουργού για  αύξηση των εσόδων για το κράτος  μέσω της χορήγησης μονοπωλιακών δικαιωμάτων  και το σύνολο των 36.0000 παιγνιομηχανημάτων στην σημερινή ΟΠΑΠ Α.Ε., καταργώντας το διεθνή δημόσιο διαγωνισμό γι΄ αυτά, είναι  αστείο. Αν διασφαλίζαμε τα συμφέροντα του δημοσίου με απευθείας αναθέσεις θα καταργούσαμε τους διαγωνισμούς. Επιπροσθέτως αντίκειται ευθέως στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο γι΄ αυτό και δεν έστειλε τις σχετικές διατάξεις στην Ε.Ε. επιχειρώντας να την προκαταλάβει, παρασύροντας την Βουλή να ψηφίσει, δημιουργώντας τετελεσμένα υπέρ των ιδιωτών μετόχων της ΟΠΑΠ Α.Ε. τα οποία θα απορριφθούν στη συνέχεια από την Ε.Ε.

Πρόκειται περί απίστευτης εύνοιας των ιδιωτών μετόχων του ΟΠΑΠ με απόλυτη πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ανατρέπει τα όσα είχε αποφασίσει σχετικά με το θέμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι κάτι περισσότερο από έντονη...