Αφού σωθήκαμε, ας παίξουμε με τη λέξη "χρεοκοπία"

21.7.11

Έχουμε ζήσει κι έχουμε ζήσει παράδοξα σε αυτή τη χώρα αλλά νομίζω ότι αυτή τη φορά φλερτάρουμε με κάτι πραγματικά απίστευτο. Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ιστορία του κόσμου η οποία θα έχει χρεοκοπήσει στα δελτία των 8 και στα μάτια των τηλεθεατών τους, χωρίς όμως να έχει χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα!

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, οι δημοσιογράφοι επιμένουν απλά να μεταφράζουν τις λέξεις "selective default" χωρίς να τονίζουν ότι πρόκειται για μια αξιολόγηση των περίφημων οίκων αξιολόγησης κι όχι μια πραγματική κατάσταση. Κανείς επίσης δεν τονίζει ότι το "δεν αποφάσισε η Ε.Ε...selective default" δεν υπάρχει αλλά το ότι η Ε.Ε αποφάσισε να σώσει την Ελλάδα με τρόπο τέτοιο ώστε οι οίκοι να χαρακτηρίσουν τη νέα μας κατάσταση ως "κατάσταση selective default".

Κάπως έτσι, από αύριο οι δυο νέοι αστικοί μύθοι θα είναι:

α) Μας είπαν ότι αν...


...ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο, δεν θα χρεοκοπήσουμε αλλά τελικά χρεοκοπήσαμε. Τώρα, το τι είδους χρεοκοπία είναι αυτή χωρίς στάση πληρωμών, ένας Θεός (της Ελλάδας) ξέρει...

β) Αφελληνίζονται οι ελληνικές τράπεζες λόγω της εξάρτησης τους από την ΕΚΤ. Κανείς φυσικά δεν λέει ότι τα τελευταία 2 χρόνια μια χαρά εξαρτημένες ήταν, κανείς επίσης δεν θα πει ότι η εναλλακτική του "εξαρτημένες τράπεζες" ήταν "καθόλου τράπεζες".

Τέλος, κανείς δεν θα σχολιάσει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση κατάφερε την "επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου" με την εκ νέου αύξηση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και με τη μείωση του επιτοκίου. Ούτε οι...Κινέζοι δεν θα μας δάνειζαν με τόσο προκλητικά προνομιακούς όρους...

Υ.Γ Την καλύτερη ενημέρωση έχει το  www.bankingnews.gr