Ε.Δ.Δ.Α. Vs Βουλή των Ελλήνων: 4-0

21.7.11

Του αναγνώστη μας Αρτέμιου, από την Καλαμάτα

Oyez, oyez, oyez, φωνάζει ο κλητήρας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν αρχίζει η συνεδρίαση, καλώντας τους διαδίκους να εγερθούν για την είσοδο των εννέα δικαστών. Λιγότερο θεαματικά αλλά εξίσου αποτελεσματικά με τον Supreme Court, χτυπώντας τρεις φορές χτυπά το κουδούνι, εισέρχονται οι δικαστές στο Στρασβούργο, με τον κλητήρα να φωνάζει «Le Cour».
Οι Έλληνες νομικοί που καλούνται να υπερασπιστούν την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ακούν το κουδούνι ως καμπάνα από τις πολλές καταδίκες. Εν συντομία θα ασχοληθώ με τέσσερις υποθέσεις όπου άμεσα εμπλεκόμενοι είναι η Βουλή και οι βουλευτές και στις τέσσερις αποφάσεις η καταδίκη της Ελλάδας ήταν εξευτελιστική. Αν και μου προκαλεί δυσφορία η μαζική και δια φωνασκιών αμφισβήτηση των θεσμών και ειδικότερα της Βουλής, θα προσπαθήσω να εκφράσω τη δική μου δυσφορία με την παράθεση συγκεκριμένων γεγονότων.
Η πρώτη απόφαση είναι η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΑΛΚΙΤΖΗ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Σε αυτή την υπόθεση η Βουλή αρνήθηκε στον προσφεύγοντα Τσαλκιτζή να αρθεί η ασυλία του Κων/νου Τασούλα νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο...


....της ΝΔ και πρώην υφυπουργό Εθν. Αμύνης, ώστε να εκδικαστεί η μήνυση του κατά του Τασούλα, για πράξεις που ο Τσαλκιτζής τον κατηγορεί ότι διέπραξε ως Δήμαρχος Κηφισιάς, χρόνια πριν εκλεγεί Βουλευτής. Το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η μη άρση της βουλευτικής ασυλίας για πράξη, που η απουσία της σχέσεως της, με βουλευτική δραστηριότητα είναι προφανής και η κρίση για την μη άρση από πολιτικό και όχι δικαστικό όργανο συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος σε πρόσβαση σε δικαστήριο του Τσαλκιτζή. Το γελοιωδέστερο της υπόθεσης έρχεται στη συνέχεια, όπου ο Τασούλας. υπέβαλε μήνυση εναντίον του Τσαλκιτζή για ψευδή καταμήνυση και η ποινική δικαιοσύνη καταδίκασε τον τελευταίο, μη παρέχοντας το δικαίωμα να υποστηρίξει τη μήνυση του!!!
Στην επόμενη υπόθεση ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ κατά ΕΛΛΑΔΑΣ ο σύζυγος της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη και μέχρι πρόσφατα υφυπουργού Γεωργίας, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ λόγω εταίρας άρνησης άρσης ασυλίας. Η Αποστολάκη μηνύθηκε για μη συμμόρφωση με δικαστική απόφαση που καθόριζε τους όρους επικοινωνίας του πατέρα με το τέκνο τους, καμία σχέση δηλαδή με την ενάσκηση βουλευτικών καθηκόντων. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι δεν υφίστατο αντιληπτός δεσμός μεταξύ της συμπεριφοράς της Μ.Α. η οποία αποτέλεσε τη βάση της προτεινόμενης ποινικής διαδικασίας και των βουλευτικών καθηκόντων της. Επιπλέον, το Δικαστήριο σημειώνει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής δεν προέβαλε λόγους για τη μη άρση της ασυλίας της Μ.Α. Συνεπώς, η απουσία οποιουδήποτε επιχειρήματος που να καταδεικνύει το σκεπτικό της εν λόγω Επιτροπής στέρησε τον προσφεύγοντα ακόμα και από τη δυνατότητα να λάβει οποιαδήποτε σαφή πληροφορία για τη βάση και τα κριτήρια επί των οποίων η Βουλή αρνήθηκε να άρει την ασυλία της Μ.Α.
Οι επόμενες δύο είναι αληθινό όνειδος για τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο. Η πρώτη ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ, ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, αφορά την 12/2005 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που είχε ως αποτέλεσμα να ευνοηθεί ο θείος Αχιλλέας Καραμανλής. Το ελληνικό δικαστήριο που έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έκανε χρήση άλλου εκλογικού συστήματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και σε σχέση με την παγία πρακτική του δικαστηρίου. Από αυτό το μαγείρεμα μας βγήκε βουλευτής ο θείος Αχιλλέας. Ειδικότερα μέτρησε τα λευκά ψηφοδέλτια, ως έγκυρα ανεβάζοντας το εκλογικό μέτρο. Το Δικαστήριο επισήμανε ότι, δεν δύναται να παραβλέψει το γεγονός ότι η παράλειψη πολλών διατάξεων του εκλογικού νόμου στο πλαίσιο εκλογών οι οποίες έχουν ήδη διενεργηθεί, δύναται να αλλοιώσει την εκπεφρασμένη βούληση του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα, επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο, ένα μέρος του εκλογικού σώματος της μείζονος εκλογικής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας επιθυμούσε να εκφράσει την αποκήρυξη όλων των πολιτικών σχηματισμών. Ωστόσο, κατόπιν της νομολογιακής μεταστροφής, τα λευκά ψηφοδέλτια αυτών των εκλογέων ερμηνεύθηκαν ως θετικές ψήφοι υπέρ όλων των πολιτικών κομμάτων. Εξ άλλου, το Δικαστήριο σημείωσε ότι η μείζων εκλογική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η μοναδική εκλογική περιφέρεια στην οποία, κατά τις εν λόγω βουλευτικές εκλογές, ο υπολογισμός του εκλογικού μέτρου έλαβε χώρα βάσει της νέας νομολογίας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Η αποζημίωση που επιδικάστηκε και στους τρεις προσφεύγοντες ήταν 352.443ΕΥΡΩ.
            Τέλος ερχόμαστε στην πρόσφατη απόφαση Κώνστας κατά Ελλάδος. Εδώ το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης
Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συγκεκριμένα των άρθρων που προστατεύουν το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου (άρθρο 6 παρ. 2) ως συστατικό στοιχείο της δίκαιης δίκης καθώς και το δικαίωμά του σε αποτελεσματική προσφυγή (άρθρο 13). Ο Κώνστας ήταν Πρύτανης του Παντείου και έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή στην υπόθεση με τις οικονομικές ατασθαλίες που έλαβαν χωρά στο Πάντειο. Στην ομόφωνη και καταδικαστική, για την Ελλάδα, απόφασή του, το Δικαστήριο εστιάζεται, κυρίως, στις δημόσιες δηλώσεις, περί αναμφισβήτητης ενοχής του κ. Κώνστα στην υπόθεση της «Παντείου», που έγιναν από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης κ.Σωτήρη Χατζηγάκη (Δικαιοσύνης) και κ. Πέτρου Δούκα (Οικονομικών) χωρίς, όπως υπογραμμίζεται, να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου.
            Δεν θα αναφερθώ στις αποφάσεις που αφορούν τους συνεργάτες του Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη και Διονύσιο Καραχάλιο (ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ κατά ΕΛΛΑΔΑΣ), ούτε στην υπόθεση ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΑΥΓΗ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε. και ΚΑΡΗΣ κατά ΕΛΛΑΔΑΣ που εμπλέκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ. ούτε και στην απόφαση Σιταρόπουλος κατά Ελλάδος, που αναμένεται η τελική απόφαση σχετικά με τη μη παραχώρηση ψήφου στους εκτός Ελλάδας κατοικούντες έλληνες.
            Μακάρι να βάλλουν μυαλό εκεί στη Βουλή, αυτοί που ατομικά ενεπλάκησαν στις υποθέσεις και δυσφημούν το θεσμό αλλά και αυτούς που τους ψήφισαν. Η ευθύνη είναι αυτών που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις, είτε ψηφίζοντας τη μη άρση είτε πρωταγωνιστώντας, οπότε δεν έχουν θέση εδώ οι γνωστές νεοελληνικές γραφικότητες: όλοι ίδιοι είναι, κοπρίτες οι 300, αλήτες οι 300 και άλλα που θυμίζουν γενικεύσεις κυρίων με ξυρισμένα μαλλιά και μικρά μουστάκια.