Έρχονται 100.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ- Άγνωστες οι διαδικασίες

16.8.11

Το πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Κυβερνητική Επιτροπή φαίνεται να το έχει εγκρίνει. Οι προσλήψεις θα αφορούν τον τομέα της Αυτεπιστασίας (οικοδομικής φύσεως έργα) και μπορεί να αφορούν έως και 100.000 άτομα σε βάθος τριετίας. Ρίξτε μια ματιά στο σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας εδώ.

Το πρώτο που κανείς απαιτεί είναι  διαφάνεια. Κάποιοι σχολιάζουν αρνητικά το ότι οι προσλήψεις θα γίνουν εκτός ΑΣΕΠ. Δεν έχουν άδικο αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τον τρόπο με τον οποίο ο ΑΣΕΠ θα μπορούσε να αξιολογήσει τεχνίτες και οικοδόμους. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος, ελπίζω η κυβέρνηση να το βρει.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη σκοπιμότητα των προσλήψεων. Σίγουρα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να "παίξει" με τους αριθμούς της ανεργίας κι αυτό είναι μέχρι και θεμιτό. Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι το...

...να προσληφθούν πρώτα οι συμβασιούχοι και μετά να καθοριστούν οι ανάγκες των ΟΤΑ. Αν δεν χρειάζονται και οι 100.000 συμβασιούχοι, δεν βλέπω γατί θα πρέπει να προσληφθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός.

Το τρίτο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των προσλήψεων. Οι ΟΤΑ θα προσλάβουν προσωπικό για έργα τεχνικής φύσης τα οποία συνήθως αναλάμβανε ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε απόγνωση. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να είναι εργολάβοι και τεχνικές εταιρίες αυτοί που θα προσλάβουν το επιδοτούμενο προσωπικό κι όχι οι ΟΤΑ; Μήπως ο ρόλος των ΟΤΑ θα έπρεπε να περιοριστεί στον καθορισμών των τεχνικών εργασιών που θα πρέπει να ολοκληρωθούν; Δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες ότι μπορούν να συντονίσουν διαγωνισμούς προσλήψεων με διαφάνεια κι αξιοκρατία. Δεν έχουν καν δείξει διαχειριστικές ικανότητες τέτοιες που να μας καθιστούν αισιόδοξους για την εκτέλεση έργων χωρίς τη μεσολάβηση εργολάβων.

Περιμένω από το Υπ.Εσωτερικών να διευκρινίσει τους όρους και τις διαδικασίες των προσλήψεων. Η πολιτική ηγεσία που τις συντονίζει δεν μου επιτρέπει να αισιοδοξώ και πάρα πολύ...