Χάρης Παμπούκης: ένα αποτυχημένο πείραμα

26.8.11

Επειδή τα πολλά λόγια και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις δεν ταιριάζουν στην παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε, θα επιχειρήσω να περιγράψω με συντομία την κυβερνητική παρουσία του Χάρη Παμπούκη.

Στους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας Παπανδρέου, ζητήθηκε από τον Παμπούκη να επιτελέσει ένα ρόλο ανάλογο με αυτόν που επιτελεί σήμερα ο Ηλίας Μόσιαλος, δηλαδή ενός τεχνοκράτη με σπάνια κατάρτιση κι ευρεία αντίληψη της Πολιτικής.

Τότε, το νέο ΠΑΣΟΚ επιπόλαια θεώρησε ότι η παρουσία Παμπούκη περιόριζε τις υπερεξουσίες του. Ήταν μια εποχή εντελώς διαφορετικών κομματικών ισορροπιών σε σχέση με σήμερα. Το πείραμα "συντονιστής Παμπούκης" απέτυχε γρήγορα χωρίς να...

...ευθύνεται και τόσο ο πρώην Υπ.Επικρατείας. Από εκεί και πέρα, τα λάθη ανήκουν όλα στον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος παρουσιάζει μια δυσκολία λήψης αποφάσεων όταν αυτές αφορούν ανθρώπους που αποτέλεσαν κατά καιρούς στενούς του συνεργάτες.

Στον πρώτο ανασχηματισμό, ο Παμπούκης διατηρήθηκε στη θέση του Υπ.Επικρατείας με το ουσιαστικά ανύπαρκτο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων. Η αποτυχία ολοκλήρωσης του deal στον Αστακό κατέστησε ακόμα πιο περιττή την παρουσία του. Στον δεύτερο ανασχηματισμό, η φανερή αμηχανία του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Παμπούκη από την κυβέρνηση, τον έστειλε στο Υπ.Ανάπτυξης παρέα με το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας.

Εκεί, ο Χάρης Παμπούκης επηρεάστηκε από ανθρώπους με τους οποίους είχε συνεργαστεί και ως δικηγόρος και θεώρησε αναγκαία την επανασύσταση του Υπ.Ναυτιλίας. Παράλληλα, δεν είχε μείνει κανείς στην κυβέρνηση με τον οποίο να έχει όχι καλές σχέσεις αλλά έστω σχέσεις! Βλέπετε, τους μήνες που κατείχε το κενό χαρτοφυλάκιο του Υπ.Επικρατείας, ουδείς τον θυμάται να ασχολείται με κάτι ή να συμμετέχει με κάποιο τρόπο στην κυβερνητική λειτουργία.

Κάπως έτσι, ακόμα ένας καθηγητής με σπάνια κατάρτιση αποχωρεί από την Πολιτική χωρίς να καταφέρει να φανεί χρήσιμος ή παραγωγικός από τις θέσεις που ανέλαβε. Οι υπόλοιπες εσωκομματικές και μικροπολιτικές συζητήσεις αφορούν ένα πολύ στενό κύκλο ανθρώπων που ζουν από την αναπαραγωγή της εσωστρέφειας.