Ενιαίο Μισθολόγιο: Η μεταρρύθμιση που ξεφτίλισε δυο υπουργούς

7.9.11

Πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι κατά το οποίοι οι δυο "ογκόλιθοι" της Πολιτικής Ρέππας και Βενιζέλος συζητούσαν μεταξύ τους για την "προσωπική διαφορά" με την οποία θα δημιουργούσαν ένα Ενιαίο Μισθολόγιο το οποίο δεν θα στεναχωρούσε κανέναν.

Παραθέτω ενδεικτικά ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ της 24ης Αυγούστου του in.gr (εδώ):

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι θα δοθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά, ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις που θα προκύψουν από την καταργηση επιδομάτων. «Στόχος του νέου μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.Η «προσωπική διαφορά» θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται. 

Ξαφνικά χθες το...Άγιο Πνεύμα ώθησε τον...

...Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώσει:

Η προσωπική διαφορά για την οποία έχει γίνει τόσος πολύς λόγος δεν μπορεί να διατηρηθεί. Μπορεί να διατηρηθεί μόνον με την έννοια του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει διαφορετική μισθολογική μεταχείριση τυχαία, επειδή βρέθηκε σε κάποιο υπουργείο και όχι σε άλλο υπουργείο.

Έπρεπε να χάσουμε τόσο πολύτιμο χρόνο για να σοβαρευτούν οι δυο αρμόδιοι υπουργοί; Έπρεπε να έρθει η τρόικα με τα...κουμπούρια της στην Ελλάδα για να προχωρήσουν αυτό που εδώ και μήνες φωνάζουμε; Μήπως απαιτούν και να τους...συγχαρούμε για την ανάκληση των ηλιθιοτήτων που σχεδίαζαν;

Για την Ιστορία και μόνο, η Παραπολιτική στις 13 Αυγούστου σχολίαζε με αφορμή τη νέα παράταση για το Ενιαίο Μισθολόγιο:

Κάπου στα τέλη Αυγούστου έρχεται η τρόικα μετά από αρκετό καιρό. Φαίνεται ότι θα βρει μια χώρα στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση με πριν. Προβλέπω τεράστια προβλήματα για την κυβέρνηση.