Επανακτούν την ελληνική ιθαγένεια οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

3.9.11

Από το ΒΗΜΑ:

Τη δυνατότητα επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από εβραίους της Θεσσαλονίκης και τους εξ αίματος κατιόντες συγγενείς τους, επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, και ενώ οι πρώτες διαφαινόμενες αντιδράσεις ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, κάθε άλλο παρά θετικές μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που εισάγεται προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής, υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελάχιστα - περίπου 400 (περιλαμβανομένων και των παιδιών τους) - άτομα που έχουν απομείνει εν ζωή, γεννημένους μέχρι και το 1945, από τους τότε 53.000 εβραίους της Θεσσαλονίκης. Συγκαταλέγονται στους...
...1.950 διασωθέντες, και στους ακόμη λιγότερους που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πέρασαν στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι ήταν έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα τους «τιμή προς την Ελλάδα», την οποία «θα οφείλαμε χωρίς προϋποθέσεις και άλλους λόγους να τους την αποδώσουμε». 
 
Σχόλιο Παραπολιτικής: Επιτέλους αρχίζουμε να αποδεχόμαστε την Ιστορία του τόπου μας χωρίς φοβίες και προκαταλήψεις.