Όταν ο Ραγκούσης ξεφτίλισε τον Καρατζαφέρη για το θέμα των ταξί

11.10.11

 Παραθέτω σημερινό δελτίο Τύπου του Υπ.Μεταφορών:

Σε απάντηση των σημερινών δηλώσεων του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, δίνουμε στη δημοσιότητα το σύνολο της απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Σαλαβράκου, εκφράζοντας τη βαθύτατη λύπη μας που δεν το έπραξε αυτό ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κάνοντας αποσπασματική χρήση και αυθαίρετη ερμηνεία της απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε, ότι σε αντίθεση με όσα ανακριβή ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., είναι κεντρικό θέμα στο Μνημόνιο Συνεννόησης ο Νόμος 3919/2011 με βάση τον οποίο θεσπίστηκε η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, από τα οποία δεν εξαιρούνται τα ταξί, και έτσι κι αλλιώς στο Νόμο 3919, άρα και στο Μνημόνιο, δεν γίνεται αναλυτική μνεία των εκατοντάδων επαγγελμάτων που ανοίγουν.

26 Σεπτεμβρίου 2011
Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής στον κ.Σαλαβράκο

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται διάταξη της ΕΕ η οποία να ρυθμίζει ειδικά το θέμα της απελευθέρωσης των αδειών ταξί. Η Επιτροπή είναι επίσης σε θέση να επιβεβαιώσει ότι στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ), που...


...συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Επιτροπής (εξ ονόματος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ), δεν γίνεται ρητή μνεία της απελευθέρωσης των αδειών ταξί. Η τελευταία επικαιροποίηση του ΜΣ είναι διαθέσιμη στο παράρτημα του εξής εγγράφου: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2011/pdf/ocp82_en.pdf Τούτου λεχθέντος, βάσει του ΜΣ απαιτείται όντως ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση των αγορών (συμπεριλαμβανομένων των εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών) και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας. Ως εκ τούτου, η απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός των κανόνων χορήγησης αδειών για ταξί ή πρόσβασης στο επάγγελμα σαφώς συνάδουν με το πνεύμα του ΜΣ. Η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι, μολονότι το ΜΣ περιλαμβάνει διάφορες διαρθρωτικές απαιτήσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως εξαντλητικός ή κλειστός κατάλογος επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή ενθαρρύνει πράγματι την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει και να απελευθερώσει τις αγορές, που είναι αγκυλωμένες λόγω απηρχαιωμένων κανόνων και διαδικασιών αδειοδότησης, πέραν των απαιτήσεων του ΜΣ και των νομικών υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ. Η Επιτροπή δεν γνωρίζει να έχει αναληφθεί εκπόνηση ειδικής μελέτης σχετικά με τα ταξί.