Μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να σκάσει τη παγκόσμια φούσκα των CDS

25.10.11

Γράφει μεταξύ άλλων ο Μανόλης Σπινθουράκης στο ΒΗΜΑ:

Σε ό,τι αφορά τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDS (Credit Default Swaps) ουδείς επίσης είναι σε θέση να προβλέψει τις επιπτώσεις. Σήμερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, τα CDS υπερβαίνουν τις 5000 μονάδες βάσης, που στην πράξη σημαίνει ότι για να ασφαλίσει κάποιος ελληνικά κρατικά ομόλογα, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ και πενταετούς διάρκειας πρέπει να πληρώνει πέντε εκατομύρια ευρώ ετησίως! Στην περίπτωση της Γερμανίας είναι στις 90 μονάδες βάσης.

Όμως το μείζον πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι τόσο το ύψος της αξίας των CDS, που σύμφωνα με την ISDA (International Swaps and Derivatives Association) εκτιμώνται στα 3,74 δισ. ευρώ, όσο το γεγονός ότι ουδείς...


...γνωρίζει τους κατόχους τους και συνεπώς την ικανότητά τους να τα πληρώσουν σε περίπτωση ενεργοποίησής τους. Η ISDA είναι ο οργανισμός που σε τελευταία ανάλυση θα κληθεί να κρίνει αν και κατά πόσο η πιθανολογούμενη περικοπή του 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων συνιστά πιστωτικό επεισόδιο, ή όχι. Αν κρίνει ότι συνιστά τότε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως από τη νότια Ευρώπη, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα ένα σύνθετο πρόβλημα "εικονικού" χρήματος το οποίο στην πράξη δεν θα βρεθεί ποτέ! Σας προτείνω να διαβάσετε ολόκληρη τη ανάλυση εδώ.

Ούτε επί Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν συμμετείχαμε τόσο πολύ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι...