Ο κλεφτοπόλεμος Σαμαρά

22.11.11

 Του Σταύρου Τσακυράκη

Η ιστορία που δημιούργησε ο κ. Α. Σαμαράς με την άρνησή του να υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι εταίροι μας για να εκταμιεύσουν την 6η δόση είναι ενδεικτική της πολιτικής μυωπίας που χαρακτηρίζει τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας. Μπροστά στην άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας αναγκάσθηκε (ορθά) να εγκαταλείψει την πολιτική του αντιμνημονιακού αγώνα και την επαναδιαπραγμάτευση με «τσαγανό». Να δεχθούμε ότι για αυτή τη στροφή 180 μοιρών έπρεπε, εκτός από το συμφέρον της χώρας, να λογαριάσει και το εκλογικό του ακροατήριο.

Υπήρχε ένας εύκολος τρόπος για να το κάνει. Θα μπορούσε απλούστατα να ρίξει όλο το βάρος στην προηγούμενη κυβέρνηση και να πει ότι δεν είχε...


...περιθώριο επιλογής. Θα συνέχισε να υποστηρίζει ότι αυτός είχε δίκιο όταν επέμενε ότι έπρεπε να υπάρξει μια άλλη διαπραγμάτευση αλλά θα καθιστούσε σαφές ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν του έμενε παρά να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς δισταγμούς σε όλους τους όρους που επιβάλλονται, συμπεριλαμβανομένης και της υπογραφής, διότι αλλιώς θα πτωχεύαμε. Ακόμη και την υπογραφή θα μπορούσε να την φορτώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι πληρώνει την απώλεια κάθε αξιοπιστίας της χώρας.

Η παραπάνω θέση δεν θα ήταν μόνο απλή και εύκολα υποστηρίξιμη αλλά συγχρόνως θα είχε και ένα τεράστιο πολιτικό πλεονέκτημα. Θα τον απεγκλώβιζε πολιτικά από τον αδιέξοδο κλεφτοπόλεμο με τους εταίρους μας. Κι αυτό διότι είναι, κατά τη γνώμη μου, φανερό ότι με την πολιτική του κλεφτοπόλεμου, ακόμη κι αν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρωθυπουργία παρά για ελάχιστο χρόνο. Στην περίπτωση αυτοδυναμίας ή θα αναγκαστεί ως πρωθυπουργός να κάνει τη μεγάλη στροφή προς τους εταίρους ξεσηκώνοντας εναντίον του αυτούς που σήμερα χαϊδεύει ή θα τα έσπαγε με την Ευρώπη φέρνοντας την καταστροφή. Και στις δύο περιπτώσεις η εξουσία του θα έτριζε από την πρώτη μέρα.

Η συνέχεια εδώ.