Άλαλα τα χείλη των ασεβών

30.11.11

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξε από τα πιο ευδιάκριτα σκάνδαλα. Μια ομάδα μοναχών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν την δεκαετία του ‘80 από την Κύπρο με σοβαρές καταγγελίες ακόμη και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, δημιουργεί στο Βατοπέδι μια κοινότητα με την πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διαχειρίζεται τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την Αγία Ζώνη, την οποία επιστρατεύει ως κοσμικό διαμεσολαβητή. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 πάει για προσκύνημα την Αγία Ζώνη στον άρρωστο Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια σε πολιτικά πρόσωπα κι επιχειρηματίες. Ο ηγούμενος Εφραίμ γίνεται ένας τηλεοπτικός αστέρας τον οποίο φωτίζει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, αργότερα υπουργός, όταν ξεσπά το σκάνδαλο. Το θρησκευτικό lifestyle ανταγωνίζεται την εφευρετικότητα του Πέτρου Κωστόπουλου. Κομποσχοίνια, διαβασμένα φυλαχτά, ειδικές ευχές συνοδεύουν τον μυρωδάτο καφέ του Da Capo. Απατεώνες ναι, αλλά με ευχή από το Βατοπέδι. Τσούλες ίσως, αλλά με πνευματικό που έστειλε ο Εφραίμ.

Το 2007 ο Εφραίμ και η ομάδα του έχουν αρκετές ισχυρές γνωριμίες για να κάνουν αυτό που θέλουν. Διεκδικούν τη Λίμνη Βιστονίδας από τους κατοίκους...


...της περιοχής και όταν είναι βέβαιο ότι χάνουν δικαστικά την υπόθεση, ανατρέπουν τα πάντα με υπουργικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης που ελέγχουν. Στη συνέχεια, ανταλλάσσουν τη γη της Βιστονίδας με οικόπεδα-φιλέτα και τα παραδίδουν για εκμετάλλευση σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν δικές τους off shore. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει την υπόθεση και 32 άτομα διώκονται. Όχι όμως και οι υπεύθυνοι υπουργοί, των οποίων τ’ αδικήματα παραγράφονται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο Εφραίμ και η παρέα του ιερού Real Estate αντιμετωπίζουν ποινές πολυετούς φυλάκισης. Και τότε δημιουργεί το θαύμα.

Περιφέρει την Αγία Ζώνη στη Ρωσία για προσκύνημα. Φωτογραφίζεται με τον Πούτιν, τον οποίο χρησιμοποιεί ως υπερδυναμικό πλυντήριο, με αντάλλαγμα κομμάτι της Κόκκινης Πλατείας που ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. Λίγο πριν αντιμετωπίσει την ανακρίτρια ο Εφραίμ, ένα τηλεοπτικό κανάλι βλέπει το φως το αληθινό. Φωτοστέφανο γύρω απ’ τον Εφραίμ. Τα πολυόμματα χερουβείμ της δημοσιογραφίας και τα εξαπτέρυγα σεραφείμ των συγκροτημάτων, ρημαγμένα από την κρίση και την πολιτική των ιδιοκτητών τους, στρέφουν τα μάτια προς τα πάνω για τη σωτηρία. Εκεί που γυαλίζουν τα χρυσά καντήλια. Αν ο Εφραίμ κινούσε νήματα σε κυβερνήσεις, γιατί να μην μπορεί να κλείσει και μια επένδυση με τον Πούτιν;

Την ώρα που στην Ελλάδα οι άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά, οι κλειστές ομάδες των συμφερόντων ονειρεύονται τον κύκλο εργασιών που καταγράφει στο ενεργητικό της η πιο ισχυρή επιχειρηματική ομάδα με ζεστό χρήμα. Η Εκκλησία. Η πίστη και η αδυναμία θα χρησιμοποιηθούν για να καθαγιαστούν οι απατεώνες που θα ξεπηδήσουν από παντού, για να υποσχεθούν την άλλη ζωή, ληστεύοντας την παρούσα. Τα χερουβείμ και τα σεραφείμ του σκοταδισμού θα λάμψουν στις τηλεοράσεις, για να διαφημίσουν το θαύμα. Περνώντας θαύμα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη εδώ.