Εφυγε από τη ζωή η μοναχοκόρη του Ιωσήφ Στάλιν

30.11.11

Από την Καθημερινή:

Πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 85 ετών, η μοναχοκόρη του Ιωσήφ Στάλιν, Σβετλάνα Σταλίνα, που είχε αυτομολήσει στις ΗΠΑ το 1967, για να γίνει μία από τις σημαντικές πολέμιους του σοβιετικού καθεστώτος.

Η Σβετλάνα, που είχε αλλάξει το όνομά της σε Λάνα Πίτερς, γεννήθηκε το 1926 και ήταν κόρη της δεύτερης συζύγου του Στάλιν, Ναντέζντα Αλιλούγεβνα, η οποία αυτοκτόνησε το 1932. Η Σβετλάνα, που έχασε κάθε προνόμιο μετά τον θάνατο του δικτάτορα το 1953, πέτυχε να δραπετεύσει στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Ινδία το 1967 και παρά τη στενή παρακολούθηση από την KGB. «Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος. Πολύ αγενής και πολύ σκληρός. Με αγαπούσε γιατί έμοιαζα με τη μητέρα του. Ολοι στο Κρεμλίνο με φώναζαν η μικρή πριγκίπισσα», είχε διηγηθεί η Σβετλάνα σε συνέντευξή της στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970.

Οταν στα 17 της χρόνια..


...ερωτεύθηκε μεγαλύτερό της άνδρα –Εβραίο σκηνοθέτη και συγγραφέα–, ο «στοργικός» πατέρας Στάλιν διέταξε τον εκτοπισμό του σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία. Η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Μόνο ένα χρόνο», που εκδόθηκε το 1969 στις ΗΠΑ, της εξασφάλισε 2,5 εκατ. δολάρια, ενώ με τα κεφάλαιά της αυτά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πειραματίστηκε με διάφορα θρησκεύματα, ασπαζόμενη διαδοχικά τον ινδουισμό και διάφορες αιρέσεις του χριστιανισμού. Το 1984 μετοίκησε στη Μόσχα, όπου καταδίκασε δημόσια τη Δύση και αποκάλυψε ότι είχε υπάρξει άθελά της «πιόνι» της CIA. Το 1986 επέστρεψε, όμως, στις ΗΠΑ και απαρνήθηκε την προηγούμενη κομμουνιστική μεταστροφή της. Το υπόλοιπο της ζωής της πέρασε ταξιδεύοντας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ποιος να του το έλεγε του Στάλιν ότι η κόρη του θα πέθαινε στο...νεοφιλελεύθερο Σικάγο.