Προς πιστωτικό γεγονός

29.12.11

Στην Πολιτική δεν είναι πολύ εύκολο να κρατηθεί κάτι "μυστικό" εκτός κι αν συντρέξουν διάφορες σπάνιες προϋποθέσεις. Υπάρχουν λοιπόν πράγματα που δεν λέγονται γιατί είναι πάρα πολύ δυσάρεστα κι άλλα που δεν λέγονται γιατί είναι πια αναπόφευκτα.

Κάπως έτσι ουδείς κατέγραψε κάτι που με σαφήνεια διατυπώθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δεν μοιάζει να υπάρχει πια, η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και η τρόικα φτάνει στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου για να επιβεβαιώσει το ελληνικό δράμα.

Από την Ελλάδα πιθανότατα θα απαιτηθεί το κούρεμα του χρέους της κατά 70-80% κι αν χρειάζεστε έναν όρο για να το περιγράψετε αυτός είναι "συντεταγμένη χρεοκοπία". Ένα τέτοιο κούρεμα θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα ενεργοποιούσε...


...τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα περίφημα CDS.

Αν θέλουμε να δούμε τη θετική πλευρά μιας τέτοιας εξέλιξης, αυτή είναι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Αν θέλουμε να δούμε την αρνητική πλευρά, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε.

Όπως έγραψα και στις 25 Οκτωβρίου ο απόλυτος όρος εθνικής επιβίωσης για τα επόμενα χρόνια θα είναι η διαρκής επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Από αυτό θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όπως και η δυνατότητα του Δημοσίου να ανταπεξέρχεται αξιοπρεπώς στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες. Αν το 2012 ο προϋπολογισμός δεν εκτελεστεί με πρωτογενές πλεόνασμα, θα οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών.

Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου για να τα αποφύγει όλα αυτά; Νομίζω απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει πια χρόνος κι αν υπήρχε διάθεση, θα είχε ήδη εκδηλωθεί. Θα πρότεινα σε όλους να κάνουν ό,τι μπορούν για το πλεόνασμα του 2012.Θα υπάρξουν νέα μέτρα; Ναι, θα υπάρξουν. Θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις; Όχι, δεν θα κινδυνεύσουν.

Ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου θα επηρεαστεί; Ίσως. Είτε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ θα αποφασίσουν να είναι η κυβέρνηση συνεργασίας αυτή που θα διαχειριστεί τη συντεταγμένη χρεοκοπία είτε το κυβερνητικό σχήμα δεν θα αντέξει και θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Διαφορετικά, οι εκλογές θα αναβληθούν για τα μέσα Μαΐου.

Αφού διαβάσατε όλα αυτά, ρίξτε τώρα μια πιο προσεκτική ματιά στο χθεσινό ΒΗΜΑτοδότη (εδώ) και σκεφθείτε γιατί ο Βενιζέλος ζήτησε εκλογές αρχηγού στου ΠΑΣΟΚ πριν τις 15 Γενάρη, τη μέρα που φτάνει η τρόικα στην Αθήνα. Είδατε που το μυστικό είναι κοινό;