Επικαιροποιημένο δελτίο Βενιζελισμού

22.12.11

Επειδή ξέρω ότι δεν θέλετε να χάνετε στιγμή από τις εμφανίσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου σας παραθέτω μερικές από τις καλύτερες σημερινές ατάκες στη Βουλή στο πλαίσιο κάποιας συζήτησης (της οποίας το θέμα είναι αδιάφορο από τη στιγμή που συμμετέχει και ο Μπένι): 

- Εφαρμόζω μία κυβερνητική πολιτική ευρύτατης στήριξης, σε απόλυτο συντονισμό και σε ταύτιση με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Αυτή είναι η εθνική μου υποχρέωση. Αυτή πιστεύω ότι ωφελεί όχι μόνο τον τόπο αλλά και την παράταξη από την οποία προέρχομαι και χάριν της οποίας βρίσκομαι και στην Κυβέρνηση, κατ’ εντολήν της. Διότι δεν βρίσκομαι προσωπικά στην Κυβέρνηση αυτή. Βρίσκομαι κατ’ εντολήν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. 

Το ξέρω ότι σοκάρεστε καθώς και η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ σήμερα...


...ενημερώθηκε για την...εντολή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τους υπουργούς διορίζει ο πρωθυπουργός, κάναμε λάθος.

- Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα, όταν διαπραγματευόμαστε το PSI καθημερινά, νυχθημερόν, με μεγάλες δυσκολίες για τις οποίες δυστυχώς κωλύομαι να μιλήσω δημόσια. Και θα έπρεπε να μιλήσω, για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης τι γίνεται. 

Θα έπρεπε αλλά κωλύεται. Γιατί κωλύεται; Υποθέτω για το καλό μας, αν και θα έπρεπε να ξέρουμε. Δεν βγαίνει άκρη. Τυπικός βενιζελικός συλλογισμός.

- Ποιος θα ήθελε, άλλωστε, να μεταφερθεί για μετά τις εκλογές η λήψη τέτοιων κρίσιμων αποφάσεων που απαιτούν συναίνεση σε κάθε περίπτωση, ευθύνη και αίσθηση του συσχετισμού των δυνάμεων; Ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι πάρα πολύ δυσμενής, σε μια Ευρώπη συντηρητική και μέσα σε μια παγκόσμια οικονομία γεμάτη αβεβαιότητες.

Το γιατί η διεξαγωγή εκλογών που θα προσέφερε νωπή εντολή θα επηρέαζε την αίσθηση του συσχετισμού των δυνάμεων, μόνο ο Βενιζέλος το ξέρει. Όπως επίσης είναι και ο μόνος που θεωρεί επιχείρημα κατά των εκλογών το...δυσμενή συσχετισμό των δυνάμεων στην Ευρώπη.


Όμως, αυτή η διαρκής παραγωγή αβεβαιότητας δεν βοηθάει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και δεν βοηθάει και την ανασυγκρότηση της κοινωνικής και οικονομικής ψυχολογίας. Η ανασφάλεια καταρρακώνει τη χώρα. Η ύφεση δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι και αξιακή και ψυχολογική και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε πάνω μας.


Καταλάβατε; Ζούμε μια αξιακή ύφεση και περιμένουμε την αξιακή ανάπτυξη. Ίσως χρειαστεί κάποιο αξιακό ΕΣΠΑ.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Και αυτό είναι μια έκκληση που κάνω ως Υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να αποκτήσουμε στοιχειώδη αυτοπεποίθηση και να πορευτούμε σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Και αυτό είμαι βέβαιος ότι θα το συνεκτιμήσουν όλοι και θα το θέσουν υπεράνω οποιασδήποτε άλλης σκέψης, προσδοκίας ή προοπτικής, συλλογικής ή ατομικής.

Αυτή είναι η λύση. Η αυτοπεποίθηση. Ας πιστέψουμε στους εαυτούς μας και οι δαπάνες του Δημοσίου θα μειωθούν, τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν και ο Βενιζέλος θα δικαιωθεί.