Το άγχος των πρωτοκλασάτων

19.12.11

Του Κωνσταντινου Ζουλα

Πώς θα σας φαινόταν, αλήθεια, αν από την επόμενη Βουλή έλειπαν οι μισοί πράσινοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης; Το ερώτημα δεν είναι καθόλου θεωρητικό, καθώς αυτή θα είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, που απειλεί να αφήσει εκτός Κοινοβουλίου τρανταχτά ονόματα, όπως τον Θόδ. Πάγκαλο, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Χρ. Παπουτσή, τον Δημ. Ρέππα, τον Χ. Καστανίδη, τη Βάσω Παπανδρέου, τον Π. Ευθυμίου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή τον Μιλτ. Παπαϊωάννου!

Σε όποιον φαίνεται απίθανο ένα τέτοιο σενάριο, αρκεί η εξής επισήμανση: Αν το ΠΑΣΟΚ λάβει στις εκλογές ποσοστό της τάξεως του 20% (η τελευταία πρόβλεψη της Public Issue ήταν ότι θα συρρικνωθεί στο 15,5%) δεν θα εκλέξει ούτε έναν βουλευτή σε περίπου μισές από τις περιφέρειες της χώρας! Στις δε πολυπληθέστερες αναμένεται να...


...γίνει πρωτοφανής σφαγή, καθώς στη μεν Α΄ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει μόνο 2 βουλευτές (από 8 που είχε το 2009) και στη Β΄ Αθηνών το πολύ 7 από τους 20 που εξελέγησαν προ διετίας!

Για να γίνει αντιληπτό πόσο σκληρή θα είναι η μάχη για την κατάληψη των συγκεκριμένων θέσεων, αρκεί η παράθεση των ονομάτων που τις διεκδικούν. Στη μεν Α΄ Aθηνών το 2009 εξελέγησαν κατά σειρά οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Ν. Αλευράς, Θ. Τσούρας, Σπ. Κουβέλης, Παντ. Οικονόμου και Πέμη Ζούνη. Εξ αυτών, όπως προαναφέρθηκε, θα επανεκλεγούν το πολύ δύο στελέχη ή και μόνον ένα, δεδομένου ότι στην ίδια περιφέρεια θα επανέλθει η δημοφιλής Φώφη Γεννηματά, ενώ ουδείς εκ των προαναφερομένων θέλει να φαντάζεται το ενδεχόμενο τη μία εκ των πολυπόθητων εδρών να καταλάβει (άνευ σταυρού όπως δικαιούται) ο κ. Γ. Παπανδρέου!

Ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των σημερινών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ εδώ.