
-Η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ από τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να χαρακτηρίζεται;
Η φυσιογνωμία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θέτει κατά τη γνώμη μου τρία μείζονα ζητήματα.
Πρώτο ζήτημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα καλείται να λειτουργήσει σε μια κοινωνία πολύ διαφορετική, από την κοινωνία που υπήρχε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Μια κοινωνία που το χαρακτηριστικό της δεν είναι πλέον μόνο η παγκοσμιοποίηση των αγορών, αλλά και η δημιουργία ενός ρευστού τοπίου, πάνω στο οποίο κυριαρχεί η κοινωνία της διακινδύνευσης. Όλα θέσεις εργασίας, στάτους, προσωπική καριέρα απειλούνται από τις ραγδαίες και πολλές φορές απρόβλεπτες τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές. Την ίδια...
...στιγμή η πολιτική όπως αυτή διαμορφώνονταν στο πλαίσιο του έθνους- κράτους δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Μέσα σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ καλείται να ασκήσει νέους ρόλους που αφορούν την ενίσχυση του σύγχρονου ευρωπαϊσμού και τις απαιτήσεις για την ισότιμη και καίρια παρέμβαση της χώρας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Δεύτερο ζητούμενο είναι πως την ίδια στιγμή χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να βοηθήσει όσους απειλούνται από τις διαδικασίες της κοινωνίας της διακινδύνευσης, να ξεφύγει από τις λογικές του υπερασπιστή του δημόσιου τομέα και των κατώτερων στρωμάτων και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προστατεύονται καλύτερα τα ασθενέστερα στρώματα και όχι μέσα από τις επιδοματικές πολιτικές.
Τρίτον χρειάζεται να αποδείξουμε πως διαφέρουμε και από εκείνη την Αριστερά η οποία θεωρεί ότι άμβλυνση ανισοτήτων γίνεται μόνο μέσα από τη μεγέθυνση του κράτους και του κρατισμού. Αυτό είναι το μοντέλο που εφαρμόσαμε στη χώρα και απέτυχε. Το κράτος που επιδιώκουμε να χτίσουμε δεν θα είναι το κράτος παραγωγός και εργοστασιάρχης και κυρίως θα πάψει να είναι κράτος προστάτης των ισχυρών στο όνομα της προστασίας των αδυνάμων.
Στο πλαίσιο αυτό, τρεις είναι οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινείται μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση. Πρώτον οι κοινωνίες και οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, δεύτερον η σχέση δημόσιο με ιδιωτικό τομέα είναι μια σχέση όπου το πρώτο ελέγχει το δεύτερο, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκδίπλωση της δημιουργικής κοινωνίας και τρίτον πως η κάθε ατομική δράση οφείλει να επενεργεί και να συνδυάζεται με το δημόσιο καλό και αγαθό.
-Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει την επόμενη μέρα ως έχει; Ή απαιτείται μέσα από τη διαδοχή και η υπέρβασή του;
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προσφέρει πολλά ακόμη στην ελληνική κοινωνία. Οφείλει να κάνει όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω για να μετατραπεί από κόμμα του δημόσιου τομέα σε κόμμα που θα στηρίζει τη δημιουργική Ελλάδα- και εδώ συμπεριλαμβάνω τους περισσότερους από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, αλλά και όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, που μέχρι σήμερα ασφυκτιούσαν στο πλαίσιο του κρατισμού και του λαϊκισμού. Χρειάζεται μια μεγάλη κινητοποίηση, μια έκρηξη υπέρ των δυνάμεων που επιδιώκουν την αλλαγή πάγιων δομών και πρακτικών, οι οποίες κρατούσαν μέχρι σήμερα τη χώρα δέσμια του κρατισμού και των συντεχνιακών συμφερόντων.