Μια υψηλόβαθμη θέση στη ΔΕΗ για τον σύμβουλο του Γιώργου (χωρίς OpenGov)

29.12.11

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα αναγκαζόμουν να θέσω το ερώτημα "ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;" σε έναν άνθρωπο που για χρόνια πάλευε να εξηγήσει στους πολίτες την αναγκαιότητα του OpenGov και της αξιοκρατίας στο Δημόσιο. Κι όμως...

Στις 19 Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Διαβάζοντας τη σχετική είδηση στο In.gr, συγκράτησα το όνομα ενός νέου μέλους, του Κωνσταντίνου Θέου. Γρήγορα διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται για κάποια συνωνυμία αλλά πράγματι ο στενός σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου βρήκε το δρόμο προς το ΔΣ της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης. Δεν σχολίασα κάτι, θεωρώντας ότι στο κάτω-κάτω δεν κατέχει και καμία φοβερή θέση.

Χθες όμως, το παζλ συμπληρώθηκε και το ΒΗΜΑ κατέγραψε σε ρεπορτάζ του:

Παρελθόν αποτελεί για τη ΔΕΗ ο...


...αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Μπαρατσής, καθώς σήμερα αποφασίσθηκε κοινή συναινέσει η λύση της συνεργασίας του με την επιχείρηση. Τις αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Θέος.

Για το ταξίδι σύμβουλος ΓΑΠ-μέλος ΔΣ ΔΕΗ- Νο2 ΔΕΗ χρειάστηκαν μόλις 9 μέρες κι έτσι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 ο Κώστας Θεός θα εργάζεται για το Δημόσιο και το όνομα του θα συμπεριλαμβάνεται στις λίστες της κρατικής μισθοδοσίας.

Η διαδικασία που επιλέχθηκε είναι απόλυτα νόμιμη, αν και μάλλον ανήθικη. Ο Κώστας Θέος μπορεί να είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με αξιόλογη κατάρτιση (το βιογραφικό του στο Pasok.gr εδώ) αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα ακολουθούσε μια ανάλογη πορεία, αν δεν ήταν στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης, δεν θα μάθουμε ποτέ αν υπήρχαν καλύτεροι του τεχνοκράτες, πρόθυμοι να εργαστούν για τη ΔΕΗ.

Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, ένας εκ των κολλητών ενός πρώην πρωθυπουργού "βολεύεται" στο Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Πόσο κοντά στο πνεύμα του ΟpenGov κινείται η εν λόγω απόφαση; Πόσο "αντι-ΓΑΠ" ενέργεια είναι αυτή; Εκτός κι αν το έκαναν σκόπιμα οι "προδότες" δελφίνοι για να τον εκθέσουν...