Θετική έκπληξη από τα έσοδα το Δεκέμβριο

10.1.12

Από το Capital.gr:

Στα 6,1 δισ. ευρώ ανήλθαν το Δεκέμβριο τα έσοδα του προϋπολογισμού, κάνοντας την ευχάριστη έκπληξη που προσδοκούσε το Οικονομικό Επιτελείο.

Η μαζική, τελικά, προσέλευση των φορολογούμενων για να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το τέλος κυκλοφορίας, το τέλος ημιυπαίθριων χώρων και τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, είχε σαν αποτέλεσμα τα έσοδα να αυξηθούν......σημαντικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η αύξηση των εσόδων τον Δεκέμβριο ήταν αποτέλεσμα και των αυξημένων εισπράξεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή των εισροών φόρων από την Ε.Ε.

Μετά και τον Δεκέμβριο, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού περιορίστηκε στα περίπου 1,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που διαμορφωνόταν τους τελευταίους μήνες. Αυτή η θετική εξέλιξη μειώνει και το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2011 στα επίπεδα του 9%.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Και κάπως έτσι, το Υπ.Οικονομικών θα αρχίσει να πανηγυρίζει για κάτι που μοιάζει με επιτυχία αλλά δεν είναι. Με τρόπο απόλυτα ανορθολογικό και στέλνοντας τελευταία στιγμή το λογαριασμό και πάλι στα τυφλά στους πολίτες, ο αναθεωρημένος στόχος για το έλλειμμα του 2011 ίσως πιαστεί.