Σκυλακάκης: Την ώρα που όλοι χάνουν, η ΕΚΤ θα βγάλει κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα;

16.1.12

Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Οι διεθνείς δανειστές μας -με στόχο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος- πιέζουν τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να δεχθούν χαμηλότερα επιτόκια, με δηλώσεις όπως οι σημερινές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Δεν μπορεί όμως να χάνουν όλοι από τα ελληνικά ομόλογα και να κερδίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων. Αυτό όχι...


...μόνο εμποδίζει την επίτευξη βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος, αλλά είναι πιθανό να δημιουργήσει και σοβαρά νομικά προβλήματα διαφορετικής μεταχείρισης πιστωτών, που -αν εφαρμοστούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CAC)- μπορεί να ταλαιπωρεί το ελληνικό κράτος για πολλά χρόνια με επώδυνες για την πιστοληπτική μας θέση διεθνείς δίκες.

Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει το συγκεκριμένο θέμα, όπως έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, το οποίο έχει λογική και αποτελεί θεμιτό αίτημα, ιδίως με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη θεωρηθεί διαφορετική περίπτωση από τις υπόλοιπες χώρες των οποίων τα ομόλογα έχει αγοράσει η ΕΚΤ.
Το όφελος 15 δις τουλάχιστον μείωση του χρέους και πάνω από 700 εκ. μείωση του ελλείμματος μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την τελική επιτυχία».