Αν δεν τα καταφέρετε κ.Παπαδήμο;

6.1.12

Την εισαγωγική ομιλία του Λουκά Παπαδήμου στο υπουργικό συμβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στην οποία -εκτός των άλλων- διαβάζω:

-Όπως ξέρετε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Εάν οι διαβουλεύσεις αυτές ολοκληρωθούν επιτυχώς, ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας.

-Από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της...


...συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μια είναι προϋπόθεση της άλλης. 

-· Πρέπει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει.

-Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν διαφωνώ σε καμία από τις διαπιστώσεις του κ.Παπαδήμου. Πράγματι, βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχω όμως μερικές ενστάσεις κι απορίες.

Ο πρωθυπουργός μας περιέγραψε μόνο τη θετική εκδοχή των πραγμάτων. Αν όλα πάνε καλά, θα απαλλαγούμε από ένα μεγάλο βάρος και η χώρα θα αρχίσει να πατάει σε ένα στέρεο έδαφος. Αν δεν πάνε; Αν δεν καταφέρει το PSI να εξασφαλίσει το κούρεμα που προβλέπει η απόφαση του Οκτωβρίου; Αν ένα κούρεμα της τάξεως του 50% δεν αρκεί πια;

Με ξενίζει και η φράση "μέσα στις επόμενες εβδομάδες". Κοροϊδευόμαστε; Σήμερα το ημερολόγιο δείχνει 6 Ιανουαρίου και στις 15 Ιανουαρίου θα είναι εδώ η τρόικα. Τι προλαβαίνουμε να κάνουμε; Το πολύ-πολύ να ψηφίσουμε πάλι κάποιο πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα εφαρμόζεται το...προηγούμενο πολυνομοσχέδιο το οποίο προηγούμενο πολυνομοσχέδιο εφάρμοζε τον...εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου ο οποίος εφαρμοστικός νόμος εφάρμοζε το...Μεσοπρόθεσμο. Α! Και το Μεσοπρόθεσμο εφάρμοζε το...Μνημόνιο.

"Συλλαμβάνω" τον κ.Παπαδήμο να προσπαθεί να ξορκίσει το κακό που έρχεται με "αν" και ευχές ενώ δεν τον "συνέλαβα" τους τελευταίους δυο μήνες να πιέζει τους υπουργούς του να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα.