Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση από το Πολυτεχνείο της Κρήτης

21.1.12

Οι καρτέλες που ακολουθούν προέρχονται από μια δημοσκόπηση διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Πρόκειται για μια Παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Πολυτεχνείο της Κρήτης υπό την εποπτεία του Kαθηγητή Κων/νου Ζοπουνίδη και του διδάσκοντα του Πολυτεχνείου Κρήτης Δρ. Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη.

Στις καρτέλες που ακολουθούν κυριαρχεί η απαισιοδοξία, η απογοήτευση από οτιδήποτε κρατικό ενώ δειλά-δειλά καταγράφεται ένα ρεύμα υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Παραθέτω επιλεκτικά μερικές από τις καρτέλες της πραγματικά ενδιαφέρουσας έρευνα.

- Δεν θα μπορούσε κανένα άλλο πρόβλημα πλην της ανεργίας να είναι πρώτο. Προσωπικά, με εντυπωσιάζει ότι το 2% των κατοίκων της Κρήτης θεωρεί πιο σημαντικό πρόβλημα του Νομού του τα ναρκωτικά, ποσοστό σχεδόν ίδιο με το 2,3% που εντοπίζει το πρόβλημα στις κοινωνικές υποδομές.


- Εφιαλτική είναι και...


...η προδιάθεση των ανθρώπων απέναντι σε οποιαδήποτε οικονομική πρωτοβουλία. Το 81,6% δεν θα συμβούλευε κανέναν να δημιουργήσει επιχείρηση αυτή την εποχή.


- Παράλληλα, εντοπίζουν το πρόβλημα στην έλλειψη ρευστότητας και στις δυσκολίες δανεισμού.


Ως ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αξιολογώ και τη μαζική αποδοκιμασία στο ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Κι ενώ στην προηγούμενη καρτέλα το 69,6% των ερωτηθέντων αξιολογούσε αρνητικά το ρόλο του κράτους στην επιχειρηματικότητα, το 66,1% θεωρεί ότι θα πρέπει η ιδιωτική πρωτοβουλία να στηρίζεται/χρηματοδοτείται από το κράτος. Σύγχυση.


Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκαλείται κι από τα ευρήματα της επόμενης καρτέλας όπου το ποσοστό εκείνων που ζητούν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις είναι ανεπίκαιρα υψηλό.


Την τελευταία καρτέλα την παραδίδω στη δική σας κρίση με το ερώτημα "Ρεαλιστές ή απαισιόδοξοι;"


 

*** Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 1178 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2001. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Οι τηλεφωνικές κλήσεις για τη συλλογή των στοιχείων έγιναν από φοιτητές του μαθήματος Στρατηγικού Προγραμματισμού του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του οποίου διδάσκοντας είναι ο κ. Γ.Ματαλλιωτάκης Για την διεξαγωγή της έρευνας εργάστηκαν και δύο επόπτες .