«Παραείναι πολλοί και παραδείχνουν χαρούμενοι»

7.1.12

Ηταν η αιχμηρότερη παρέμβαση Προέδρου της Δημοκρατίας στην ιστορία του θεσμού, και ταυτόχρονα η πιο πολιτική. Μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης τελετής ευχών στο Προεδρικό Μέγαρο για το νέο έτος, ο κ. Κάρολος Παπούλιας πήρε κατά μέρος τους δημοσιογράφους και προσέφερε την αμέριστη υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, επισημαίνοντας ότι «του γίνεται πόλεμος». Οσοι τον ξέρουν καλά, δεν αιφνιδιάστηκαν: Ο κ. Παπούλιας έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στη χώρα και έχει αποφασίσει πως δεν θα γίνει ο Πρόεδρος της δραχμής.

Η πορεία της χώρας, εδώ και πολλούς μήνες, προκαλεί έντονη ανησυχία στον κ. Παπούλια, ο οποίος ήδη από τον περασμένο Μάιο –και διαπιστώνοντας την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ– είχε προσπαθήσει να διευκολύνει τη συνεννόηση των δύο υπεύθυνων κομμάτων εξουσίας σε ένα σχήμα σωτηρίας. Ο,τι δεν μπόρεσε να ευοδωθεί τότε, κατέστη αναγκαίο τον Νοέμβριο. Ο κ. Παπούλιας συνετέλεσε ενεργά στην επίτευξη της συμφωνίας και έγινε ο θεματοφύλακάς της. Απόλυτα ικανοποιημένος με το....


...αποτέλεσμα των διεργασιών δεν ήταν όμως. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούσε ότι μια κυβέρνηση τύπου Μόντι χωρίς χρονικούς περιορισμούς στη θητεία της θα ήταν πιο ενδεδειγμένη.

Την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, τον άκουσαν να ψιθυρίζει πικρόχολα σε συνεργάτη του: «Παραείναι πολλοί και παραδείχνουν χαρούμενοι».

Οι επιφυλάξεις του δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν: Αντί να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας, τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση έδειξαν τη διάθεση να κάνουν τη ζωή της κυβέρνησης Παπαδήμου δύσκολη. Ο Πρόεδρος παρακολουθούσε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και γρήγορα διαπίστωσε ότι η λειτουργία της κυβέρνησης πολύ απείχε από τις απαιτήσεις της ιστορικής στιγμής. «Το κάρο κόλλησε στη λάσπη», είχε πει χαρακτηριστικά σε μια βραδινή συνάντηση με φίλους και συνεργάτες του στην Καισαριανή. Θεώρησε ευθύνη του, όμως, να συμβάλει ώστε το κάρο να ξεκολλήσει.

Ο Παναγής Γαλιατσάτος καταγράφει στην Καθημερινή (εδώ) τη στάση του Κάρολου Παπούλια στις διεργασίες των τελευταίων μηνών.