Σκυλακάκης: Θα καταλήξουν πάλι να μην θέλουν να διαβάσουν αυτό που τελικά θα υπογράψουν

1.2.12

Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 9,3 δις ευρώ το 2011. Το κρατικό έλλειμμα όμως, όπως και οι πρωτογενείς δαπάνες του...


...δημοσίου, δεν μειώθηκαν καθόλου το 2011!

Καταρρέει λοιπόν ο μύθος ότι «έχουμε ύφεση γιατί παίρνουμε μέτρα για το έλλειμμα». Η οικονομία συρρικνώνεται ακριβώς γιατί δεν μειώνεται το έλλειμμα, η εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται, οι τραπεζικές καταθέσεις φεύγουν στο εξωτερικό (οι καταθέσεις συνολικά έχουν μειωθεί κατά 64 δις από το 2009) και ο ιδιωτικός τομέας συνθλίβεται στην μέγγενη που δημιουργεί η υπερφορολόγηση και η μείωση της ρευστότητας.

Η τρόικα αντί λοιπόν να ψάχνει πώς θα λύσει το πρόβλημα πιέζοντας τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, θα έπρεπε να ασχοληθεί με το πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με προώθηση πολύ αποφασιστικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δραστικότερη μείωση των κρατικών δαπανών και ελάφρυνση της φορολογίας.

Αυτό θα έπρεπε να προτείνουν, με συγκεκριμένες όμως εναλλακτικές λύσεις όχι με ευχολόγια, τα κόμματα που συγκυβερνούν. Δεν το κάνουν, ο χρόνος κυλάει άπρακτος κι αν συνεχίσουν έτσι τη διαπραγμάτευση θα καταλήξουν (όπως συνέβη και στους προηγούμενους), να μην θέλουν να διαβάσουν αυτό που τελικά θα υπογράψουν».