Οι εκδόσεις Πατάκη και η Δραχμή

23.2.12

Αγόρασα χθες από την Πολιτεία (Ασκληπιου 1-3 & Ακαδημίας, Αθήνα) το βιβλίο του του Φρανσις Σκοτ Φιτζεραλντ "Ο υπέροχος Γκάτσμπυ" το οποίο και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.


Στο ταμείο μου ζήτησαν 13,02 ευρώ και τους τα έδωσα. Επιστρέφοντας στο σπίτι, έπεσα πάνω......στις τελευταίες σελίδες της έκδοσης, όπου και ο εκδοτικός οίκος διαφημίζει άλλα βιβλία του -κάτι που συνηθίζεται.

Με έκπληξη μου παρατήρησα ότι οι τιμές των βιβλίων "εκφράζονται" σε δραχμές κι όχι σε ευρώ, αν και η 7η έκδοση του βιβλίου τυπώθηκε τον Μάιο του 2011. Δυο σενάρια κάνει ο γκρινιάρης εαυτός μου:

α) Οι εκδόσεις Πατάκη γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς και θεωρούν δεδομένη την επιστροφή μας στη δραχμή. Αν είναι έτσι πάντως, θα χρειαστεί να ρίξουν τις τιμές καθώς κανείς δεν θα έχει να ξοδέψει 7.500 δραχμές για ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

ή

β) Πρόκειται για μια προχειρότητα του εκδοτικού οίκου που από τον Οκτωβρίου του 2000 (1η έκδοση) μέχρι τον Μάιο του 2011 (7η έκδοση) δεν μπήκε στον κόπο να επικαιροποιήσει την έκδοση του βιβλίου του. Δεν τιμούν έναν ιστορικό εκδοτικό οίκο τέτοιου τύπου ερασιτεχνισμοί.


Γκρίνιαξα και ησύχασα.