Τόμσεν: Το 2011 οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να λιμνάζουν εξαιτίας καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης

17.3.12

Με αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον Θάνο Δημάδη, ο επικεφαλής του αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλάει για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, όμως, κάνει και την αυτοκριτική του για τα λάθη που- όπως λέει- έκανε μέχρι σήμερα ο ίδιος στην περίπτωση του......ελληνικού προβλήματος, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή τη φορά δε θα επαναληφθούν.

Όπως εξηγεί, το 2011 ήταν μία χρονιά που σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άρχισαν να λιμνάζουν εξαιτίας καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, «με συνέπεια να οδηγηθούμε στα απογοητευτικά αποτελέσματα της μεγάλης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας στην οικονομία».

Ο Π. Τόμσεν χαρακτηρίζει τα προηγούμενα δύο χρόνια ως «τη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και υπόσχεται ότι από 'δω και μπρος τα αποτελέσματα στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης δε μπορούν να επέλθουν «με άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων».

«Έκανα λάθος που δεν άσκησα μεγαλύτερες πιέσεις για δραστικότερες περικοπές δαπανών», τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας «σκληρό χορό» απολύσεων στο δημόσιο τομέα και κλείσιμο άχρηστων δημοσίων οργανισμών αφού, όπως λέει, «για μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να συρρικνωθεί το δημόσιο». «Είναι τώρα η ώρα να σπάσουν ταμπού στην Ελλάδα» σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα, λέει χαρακτηριστικά.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το σχετικό ρεπορτάζ εδώ. Το αστείο είναι ότι οι άνθρωποι που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις είναι αυτοί που σήμερα πρωταγωνιστούν στη νέα ηγετική ομάδας του ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας τα πάντα στους "κηπουρούς" και τον Γιώργο Παπανδρέου.