Τον δήμαρχο της αποχαιρετά η Τήλος

6.3.12

Παραθέτω το λιτό αποχαιρετισμό στον Τάσο Αλιφέρη που αναρτήθηκε χθες στο site του Δήμου της Τήλου, υπό τον τίτλο "Έφυγε ο δήμαρχος μας":

Ο Δήμαρχος και Γιατρός της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, έχασε σήμερα τη μεγάλη μάχη που με γενναιότητα έδωσε. Η Τήλος και χιλιάδες φίλοι της σ’ όλη την Ελλάδα θρηνούν τον ακαταπόνητο μαχητή, που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο του νησιού κι έφερε την ευημερία και την πρόοδο, χωρίς να λογαριάζει κόπους και προσωπικές θυσίες. Τον εμπνευσμένο γιατρό που...


...τιμούσε όσο κανείς τον όρκο του Ιπποκράτη και βρισκόταν δίπλα στον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας, σώζοντας με την αφοσίωση και το ταλέντο του δεκάδες ανθρώπινες ζωές, κατοίκων και παραθεριστών.

 Ο Αναστάσιος Σπύρου Αλιφέρης, όπως υπέγραφε πάντα, γεννήθηκε το 1951 στο Λάχι Λακωνίας. Σπούδασε Ιατρική στην Σιένννα της Ιταλίας και διορίστηκε αγροτικός γιατρός στην Τήλο το 1983. Παρέμεινε στο νησί και εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος το 1995. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς με μεγάλη πλειοψηφία. Πιστός στις δημοκρατικές ιδέες, αγωνιζόταν μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, για μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν πρωτοπόρος στον αγώνα για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, Πρόεδρος του συμβουλίου νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου μικρών νησιών. Οραματιστής και ρηξικέλευθος,συγκρούστηκε με κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις, με μόνο γνώμονα το καλό του νησιού του και πέτυχε ανάπτυξη με οικολογικό χαρακτήρα, που συγκέντρωνε πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Διεκδίκησε και πέτυχε την απόκτηση πλοίου της Τήλου, που έδωσε φτερά στο νησί, την απαγόρευση του κυνηγιού, αποτόλμησε με θάρρος και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον πρώτο γάμο ομοφύλων. Μέχρι σήμερα εξακολουθούσε να ζει στα δυο δωμάτια του Δημοτικού Ιατρείου, μη έχοντας δημιουργήσει καμία προσωπική περιουσία.