Για τον Ηλία Μόσιαλο και τα συμφέροντα που θίγονται

17.3.12

Με αφορμή ένα ηλεκτρονικό διαγωνισμό που μάλλον "σάρωσε" μια εταιρεία Teva ισραηλινών συμφερόντων, όπως φαίνεται από την σχετική ανάρτηση εδώ (http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=28557) έχει στοχοποιηθεί κ. Η. Μόσιαλος νύν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Καθηγητής της LSE.

Δεν ξέρω αν ο κ. Μόσιαλος έχει σχέσεις με την ισραηλινή εταιρεία. Αν έχει, ας ελθουν αυτά τα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας από τους επικριτές του. Το να παρουσιάζονται όμως ως στοιχεία, μια αναφορά μιας γραμμής σε ένα επιστημονικό κείμενο σελίδων, δύο επιστημόνων (B Rosen and Rachel Godwang, μάλλον ισραηλινών) που περιγράφουν το...


...σύστημα υγείας της χώρας τους το Ισραήλ, και των οποίων το γραπτό φιλοξενείται σε μια επιστημονική έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Μόσιαλος μαζί με άλλη συναδελφό του S. Thomson , είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικό, αλλά κυρίως βλακώδες, αφού μοιάζει να θεωρούν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, ότι απευθύνονται αγράμματους και ηλιθίους! Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα μάθαμε και για την εβραϊκή καταγωγή του κ. Μόσιαλου! Ακόμη και αν είχε τη συγκεκριμένη καταγωγή (εξ όσων γνωρίζω δεν την έχει) τι το κακό θα είχε κάποιος να του προσάψει;

Γνωρίζω τον κ. Μόσιαλο ως επιστήμονα, η διαδρομή του οποίου είναι αξιοζήλευτη. Δεν είμαι φίλος και δεν έχω διατελέσει συνεργάτης του, αν και βρεθήκαμε μαζί σε δύο σχολές σπουδάζοντας. Αντίθέτως έχω αντιπαρατεθεί μαζί του από την πρώτη επιτροπή σοφών που έφερε στην Ελλάδα το 1994 και έχω διαφωνήσει επιστημονικά για τις εκθέσεις του. Θεώρησα επίσης υπερβολικό στην εποχή του μνημονίου να συγκροτεί και δεύτερη επιτροπή σοφών, όντας ο ίδιος Βουλευτής. Διαφώνησα επίσης και με πολλές από τις πολιτικές του επιλογές την τελευταία περίοδο.

Με βάση αυτά αλλά και ως επιστήμονας του χώρου, αισθάνθηκα την ανάγκη να παρέμβω και να πω φτάνει πια!!!. Δεν είναι δυνατό τα οικονομικά συμφέροντα και οι θεμιτές οικονομικές επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων να κάνουν ζούγκλα και το χώρο της επιστήμης και της έρευνας. Και σε αυτόν τον χώρο ο κ. Μόσιαλος έχει επιτυχίες. Και οι επιτυχίες αυτές είναι και επιτυχίες της πατρίδας μας και όλων ημών που ξεκίνησαν από τις παραμελημένες πόλεις και χωριά της "ψαροκώσταινας" και έκαναν μια επιτυχημένη επιστημονική διαδρομή για την οποία δεν μπορεί να απολογούνται στο κάθε τυχάρπαστο απόφοιτο γυμνασίου-λυκείου που δεν υπογράφει και είναι ιμάντας οικονομικών συμφερόντων. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει!

Δημήτρης Νιάκας
Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης-Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Υ.Γ. Οι ανταγωνιστές της TEVA ή οιασδήποτε άλλη εταιρείας να απευθύνθούν ως δικαιούνται για τις ενστάσεις τους σε αυτούς που αποφασίζουν και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. "Οταν μας φταίει ο γάϊιδαρος δεν χτυπάμε το σαμάρι".  Εκτός και αν έχει χαλάσει η συνταγή!