Αγωνία για το PSI+ σε κενό πληροφόρησης

5.3.12

Aπό το bankingnews.gr:

Η εβδομάδα της κρίσεως για την τύχη του ελληνικού PSI+ έφθασε. Με βάση τις υφιστάμενες ενδείξεις το PSI+ θα πετύχει αλλά όχι με εθελοντική συμμετοχή.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί και παράταση του PSI+. Το ελληνικό δημόσιο έχει την δυνατότητα έως τις 7 Μαρτίου και ώρα 4 Κεντρικής Ευρώπης να...


...παρατείνει την διαδικασία.

Η παράταση θα είχε νόημα μόνο αν η συμμετοχή είναι τέτοια που πλησιάζει το 66,66% άρα χρειάζεται παράταση ή αν πλησιάζει το 75% ποσοστό με βάση το οποίο το ελληνικό κράτος θα συζητήσει με τους ομολογιούχους και την Τρόικα αν δέχονται την διαδικασία.

Το αρχικό όριο συμμετοχής έχει καθοριστεί στο 90% αλλά εν συνεχεία δόθηκε εύρος 75% με 90%.
Με βάση ενδείξεις και πληροφορίες που μεταδίδει το www.bankingnews.gr σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 66,66% στο PSI+  και θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που θα καταστήσουν την διαδικασία υποχρεωτική. 

Από το Newsit.gr:

Κι ενώ όλα φαντάζαν ρόδινα και τα χαμόγελα άρχισαν να πλαταίνουν στην κυβέρνηση, η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Αιτία μια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που ανοίγει παράθυρο στις εξαιρέσεις συμμετοχής. Κάποιες σειρές ομολόγων ΔΕΚΟ των μεταφορών έγιναν πιο “ίσα από τα άλλα” και εξαιρέθηκαν ρητά των ρητρών συλλογικής δράσης. (...)
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως “η Ελληνική Δημοκρατία θα προσκαλέσει τους κατόχους ορισμένων σειρών ομολόγων να συμμετέχουν στην πρόταση ανταλλαγής αλλά όχι στην πρόταση λήψης συναίνεσης...” . Πρόκειται για τους τίτλους με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τριών ΔΕΚΟ (ΕΑΣ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ), οι οποίοι εξαιρούνται από τα CACs κατά τη δημόσια πρόσκληση.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ΜΜΕ αρνούνται να καλύψουν επαρκώς το θέμα καθώς δεν επιθυμούν να χαλάσουν το κλίμα ευφορίας που αυθαίρετα έχει επικρατήσει. Ελπίζω η διάθεση του επιπόλαιου Ευάγγελου Βενιζέλου να προστατεύσει τις ΔΕΚΟ, να μην τινάξει τα πάντα στον αέρα...