Βενιζέλος: Δεν πιστεύω ότι δύο κόμματα φτάνουν για το 50%

26.4.12

Μια ενδιαφέρουσα στροφή στη δημόσια ρητορική του κάνει τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνειδητοποιώντας έστω κι αργά ότι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει μέχρι τέλους χαμηλή.

Διαβάστε με προσοχή ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του στο Newsit:

Δική μου δουλειά είναι να προωθώ την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ, τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούμε ότι με την πρώτη θέση στις εκλογές μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια μεγάλη συμμαχία φιλοευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων οι οποίες...


...μπορούν να προχωρήσουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί κανείς μόνος.

Ο λαός δεν θέλει μονοκομματική λύση. Την απορρίπτει τη μονοκομματική λύση. Όμως το θέμα δεν είναι να σχηματίζεται μια κυβέρνηση οριακή στη Βουλή. Το θέμα είναι τι νομιμοποίηση έχει, τι εντολή δίνει ο ελληνικός λαός. Ό,τι μας  πει ο ελληνικός λαός θα κάνουμε, ό,τι πει ο ελληνικός λαός θα γίνει. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες όμως να δώσουν μία καθαρή απάντηση, να αποφασίσουν, έτσι ή αλλιώς.

(...)

Ν. Ευαγγελάτος: Αλλά λέω, τον πήχη για τη βραδιά των εκλογών για την πλειοψηφία που θα μπορούσε να νομιμοποιήσει, όπως το είπατε, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ–Νέας Δημοκρατίας…
Ευ. Βενιζέλος: Εσείς μπορείτε να σκεφτείτε ποια θα είναι η αντίδραση. Εάν ο ελληνικός λαός…
Ν. Ευαγγελάτος: Πού τον βάζετε εσείς τον πήχη;
Ευ. Βενιζέλος: Μα θεωρώ ότι το 50% είναι το στοιχειώδες, το ελάχιστο.
Ν. Ευαγγελάτος: Αν δεν υπάρξει αυτό, αν τα δύο κόμματα είναι στο 45%.
Ευ. Βενιζέλος: Μα γιατί τα δύο κόμματα; Εγώ δεν πιστεύω ότι δύο κόμματα φτάνουν.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Με λίγα λόγια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη ανοίγει τη συζήτηση για τη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση. Τα υποψήφια κόμματα είναι η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία κι ενδεχομένως η Δράση, αν καταφέρει να μπει στη Βουλή.