Σημίτης: Άγνωστος ο τρόπος που μπορεί να γίνει η επιστροφή στη δραχμή, δεν θα είναι μια απλή υποτίμηση

28.5.12

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το χθεσινό άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής:

Η πολιτική που συνιστά να αρνηθούμε όλες τις υποχρεώσεις μας, χωρίς όμως να φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, θα εντείνει την αβεβαιότητα και θα επιτείνει την ύφεση. Θα κλονισθεί το τραπεζικό σύστημα και η κατάληξη θα είναι ακριβώς αυτή που θέλουμε να αποφύγουμε: η έξοδος από το ευρώ. Δεν αποφασίζουμε μόνο εμείς αν θα μείνουμε ή όχι στη ζώνη του ευρώ. Καθορίζουν τις εξελίξεις εκτός από μας οι εταίροι και οι δανειστές μας, οι αγορές και οι δυναμικές που θέτουμε σε κίνηση με τις ενέργειές μας. Ο ισχυρισμός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να διακόψουν τη χρηματοδότησή μας διότι η ζημιά που θα....
 
....υποστούν από την πτώχευση της Ελλάδας ή την αποχώρησή μας θα είναι εξαιρετικά μεγάλη είναι εξωπραγματικός. Οι χώρες του πυρήνα της Ενωσης έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι' αυτές είναι να εμπεδωθεί η αρχή ότι τα δανεικά μπορεί να είναι και «αγύριστα». Η υποχώρηση απέναντι στην Ελλάδα θα συνεπάγεται και υποχώρηση απέναντι στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, γι' αυτό και αποκλείεται.
 
Η επάνοδος στη δραχμή δεν θα μας χαρίσει νέες δυνατότητες. Θα οδηγήσει στην ολική οπισθοδρόμηση. Είναι πρώτα απ' όλα άγνωστο με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει. Δεν θα είναι μια απλή υποτίμηση, όπως φαντάζονται μερικοί. Για να πετύχει θα πρέπει να υπάρξουν δρακόντειοι έλεγχοι σε όλες τις συναλλαγές ώστε να προστατευθεί το νέο νόμισμα. Θα επανέλθουμε στη μεταπολεμική εποχή των συνεχών αδειών για να πάρουμε συνάλλαγμα, να εξαγάγουμε ή να εισαγάγουμε, να εξοφλήσουμε μια υποχρέωση στο εξωτερικό ή για να χορηγήσουν οι τράπεζες ένα δάνειο στους πολίτες. Οι ελευθερίες που μας εξασφάλισε η συμμετοχή μας στην Ενωση θα συρρικνωθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα. Και βέβαια θα τεθεί το ερώτημα αν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες της.